• İstanbul 20 °C
  • Ankara 22 °C

Melikşah Selçuklu'yu nasıl büyük bir devlet yaptı?

Melikşah Selçuklu'yu nasıl büyük bir devlet yaptı?
Prof. Dr. İbrahim Kafesoğlu, 'Sultan Melikşah Devrinde Büyük Selçuklu İmparatorluğu' kitabında Büyük Selçuklu Devleti’nin en parlak devrini ve en kudretli sultanını anlatıyor. Ömer Yüceller yazdı.

İlkokul, ortaokul ve lise tarih derslerinden aklımızda kalan cümleler vardır. Hemen hemen her sene ezberletilen bu cümleler bir gerçeği belirtebilmekle birlikte bu gerçeğin perde arkasını hiçbir zaman açıklamazdı. Selçuklu’ya dair ezberlediğimiz cümlelerden biri de “Selçuklular en parlak devrini Melikşah zamanında yaşadı” cümlesiydi. Peki kimdi Melikşah? Ne yer ne içerdi, nasıl cenk ederdi, neler yaşamıştı?

Ötüken Neşriyat’ın yeniden yayınladığı Prof. Dr. İbrahim Kafesoğlu kitaplarından biri olan Sultan Melikşah Devrinde Büyük Selçuklu İmparatorluğu,ezberlediğimiz mezkur cümlenin açılımını sağlıyor. Büyük Selçuklu’nun en parlak devrini ve en kudretli sultanını anlatan Kafesoğlu Hoca, Türkiye’de Sultan Melikşah hakkında ilk ilmi çalışmayı yapmış, “Büyük Selçuklu Sultanı Melikşah” isimli doktora teziyle doktor ünvanını almıştır. Bu yüzden Melikşah hakkındaki okumaların, hatta akademik çalışmaların temeli Kafesoğlu’nun bu kitabıdır diyebiliriz. Bu durum mahfuz olmakla birlikte, sunuş yazısında Abdülkadir Donuk’un da belirttiği gibi Kafesoğlu ileriki yıllardaki çalışmalarında bu kitaptaki Şamanlık’a dair görüşlerini tamamen değiştirmiştir. Ayrıca bu kitaba dair Prof. Dr. Osman Turan’ın tenkitlerine verdiği cevap, bir önceki yazımızda incelediğimiz “Selçuklular ve Selçuklu Tarihi Üzerine Araştırmalar” kitabının bir bölümünde mevcuttur.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/kitap/meliksah-selcuklu-yu-nasil-buyuk-bir-devlet-yapti-h19782.html

Bu haber toplam 795 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim