• İstanbul 22 °C
  • Ankara 24 °C

Mızraklı İlmihâl geleneği nedir?

Mızraklı İlmihâl geleneği nedir?
Osmanlı’da “İlmihâl” adının kullanıldığı ilk eser olan Mızraklı İlmihâl, Osmanlı toplumunda en çok okunan ve ezberlenen eserler arasında yer almıştır.

Mekteplerde, camilerde, evlerde, köy odalarında yaygın bir biçimde tedris edilen ve halkın din anlayışını şekillendiren bu esere; modernleşme döneminde aydınlar tarafından ağır eleştiriler yöneltilmiştir.

Mızraklı İlmihâl hakkında

16. yüzyıldan sonra yazıldığı tahmin edilen Mızraklı İlmihâl, ‘Miftâhu’l-Cenne’ adıyla da bilinmektedir. Anonim bir eser mahiyetindedir. “Mızraklı” isminin kaynağı bilinmemekle birlikte, kapağındaki sancak-mızrak şekilleri ile veya bilinen tek yazma nüshasındaki “Mızraklı Efendi” ifadesi ile ilgili olduğu düşünülmektedir.

Akâid, ibadet ve ahlâka dair konular Mızraklı İlmihâl’de sade bir dil ve kısa cümlelerle anlatılmıştır. Özendirici üslubuyla da etkisi asırlar boyu süren bir inanç esasları öğretisi hâline gelmiştir.

İsmail Kara, hâlen Osmanlıca baskıları devam eden Mızraklı İlmihâl’i hazırlarken, Matbaa-yı Osmaniye (İstanbul) 1306 tarihli baskıyı esas almıştır. Mümkün mertebe orijinal dil ve ifade biçimine dokunmamış, bazı kelime ve terkiplerin karşılıklarını parantez içinde vermiş, gerekli yerleri dipnotlarla açıklamıştır. Osmanlıca metni de kitapta sunarak istifadeye son derece hazır bir eser ortaya koymuştur.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/mizrakli-ilmihl-gelenegi-nedir-makale,2143.html

Bu haber toplam 1479 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim