• İstanbul 16 °C
  • Ankara 16 °C

Mustafa Armağan: Elimizde patlayan ‘nüfus bombası’

Mustafa Armağan: Elimizde patlayan ‘nüfus bombası’
Öteden beri nüfusumuzun çok arttığından şikâyet edenlere rastlarız. Ancak TÜİK’in açıkladığı 2023 yılına ait nüfus bilgilerimiz hiç iç açıcı değildi.

Türkiye’nin nüfusunun artış oranı uzun on yıllardan sonradır ki ilk defa yüzde 2’nin çok altına inerek 1,1 olarak gerçekleşti. Bu sonuç da, nüfusun mevcut yapısını korumaya dahi yetmeyecek kadar düşük, ilerisi için vahim sonuçları olacak bir oran demekti.

Sonuçta nüfusumuz önümüzdeki on yıllarda hızla yaşlanacak ve oranı giderek büyüyecek olan yaşlı nüfus üretken/genç nüfusu baskı altına alacak. Avrupa ülkelerinde görüp de dudak büktüğümüz yaşlanma (aging) meselesi artık kapımızı çalmış, hatta evimizin içine girmiş durumdadır.

Rusya, Ukrayna, Yunanistan ve Almanya, İtalya, Fransa ve İngiltere gibi ülkelerin yaşadıklarını biz de yaşayacağız demektir bu. Baksanıza, ülkeden göçmenleri kovacağım diye iş başına gelen aşırı sağcı İtalyan Başbakanı Giorgia Meloni yeni göçmen almazsak sanayimiz duracak demeye başlamış bile. 

Türkiye nüfusunun 100 milyonu hiç bulmayacağı yazılıp çizildiği zaman şaşırıyorduk 1990’larda. Halbuki 2023 nüfus sayımı bilgileri ışığında baktığımız zaman bu doğrultuda ilerlersek görüyoruz ki, 90 milyonu zor bulacağız. Bu da önümüzdeki on yıllarda genç nüfusun çoğunlukta olduğu ülke unvanını kaybedeceğimiz anlamına geliyor.

Fransız nüfus bilimci Alfred Sauvy Avrupa Batacak adlı bir kitap yazdı. Türkçeye 1991 yılında tercüme edilip basılan kitapta Avrupa’nın geleceğiyle ilgili karamsar öngörüler var. Özellikle de nüfus hususunda. Bunlar Türkiye’nin içine girdiği kısır döngüyü de açıklayıcı nitelikte olduğu için okunmaya değer:

“50’li yıllarda zengin ülkeler yoksullardaki çoğalma karşısında büyük korku yaşadılar. Dünya küçüldü, biz zavallıları kaderine terk etme hakkına, tehlikeye koymaktan daha az sahibiz.

 
Bu haber toplam 116 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim