• İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

Mustafa Uçurum: Mayıs 2021 dergilerine genel bir bakış-1

Mustafa Uçurum: Mayıs 2021 dergilerine genel bir bakış-1
Cahit Zarifoğlu Okuru

Haziran 2021, Cahit Zarifoğlu’nun aramızdan ayrılışının 34. yılı. Hece Dergisi Haziran’da özel sayı olması münasebeti ile bu sayı Rasim Özdenören’in Haziran 2000’de kaleme aldığı yazısı ile anıyor Zarifoğlu’nu. Rahmet ve özlem dilekleriyle yazıdan bir bölümü buraya alıyorum. Rahatsız olduğunu öğrendiğim Rasim Özdenören’e de acil şifalar diliyorum.

“Vaktiyle Cahit Zarifoğlu okuruna katkı sadedinde, bu şiiri müphem kılan etmenleri araştırmış ve bazı sonuçlara ulaşmıştım. Bir bakıma teknik bir çalışmaydı o. Bu şiirde kimi zaman öznenin belli olmaması, kimi zaman belli bir kelimenin çok anlamda kullanılması, kimi zaman bazı kelimelerin hem kendinden önceki kelimeye (veya ibareye) hem kendinden sonra gelene ilmekli bulunması, kimi zaman şairin hayatıyla ilgili bir anekdotun o şiirin bir biçimde anlaşılmasına yardımcı olduğu… gibi hususlara değinmiştim. Bu tür çalışmaların şimdi de sürdürülmesi gerektiği kanısındayım.

İmdi, Cahit Zarifoğlu’nun kendine özgü bir okuyucu kümesi oluşmuşsa da ve bu kümenin gide gide çoğalması beklenebilirse de gene de bu şiir üzerinde dişe dokunur çalışmaların henüz yapılmadığının altını çizmemiz gerekiyor. Sanıyorum bu tür çalışmalar zaman içinde gerçekleşecektir. Şimdilik bazı akademik çalışmalarla yetinmek zorunda bulunuyoruz. Ama inanıyorum ki, Cahit’in şiirini anlayanlar ve o şiir üzerinde düşünenler gelecek zamanlarda daha da çoğalacak.”

Şiirle Düşünmenin Zirvesi: Mehmed Âkif

Şiirle düşünmenin zirvesi olarak tanımlıyor Mehmet Âkif’i D. Mehmet Doğan. Şair, aynı zamanda bir düşünce adamı kimliğini da taşıyorsa üzerinde onun şiirinin her dizesi düşüncelerini aktardığı eşsiz ve kıymetli bir mecradır. Âkif’te olduğu gibi. Doğan ile Âkif’în şiir dünyasına giriyoruz. Girdiğimiz umman aynı zamanda şairin düşünce dünyasının da anahtarını sunuyor bizlere.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/mayis-2021-dergilerine-genel-bir-bakis-1-makale,2226.html

Bu haber toplam 215 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim