• İstanbul 18 °C
  • Ankara 28 °C

Mustafa Uçurum: Temmuz dergilerine genel bir bakış-2

Mustafa Uçurum: Temmuz dergilerine genel bir bakış-2
Edebiyat Ortamı’nda Yunus Emre Dosyası

“Ne çok acı var” sözünün dilimizden düşmediği bir çağda yaşıyoruz. Acılar coğrafyasının tam ortasında yaşamak gibi bir şey bizim hayatımız. Ümmet, millet olmak kavramının bize düşen acılarını her zerremizde hissediyoruz. Unutmamak ve unutturmamak gerek. Bu da mücadelenin bir cephesidir.

Edebiyat Ortamı Dergisi, 81. sayısının kapağından selamlıyor Doğu Türkistan’ı. İleriki sayılarda hazırlayacakları dosyanın haberini veriyorlar. Acılarla dolu yaşanmışlıklar var o coğrafyanın yakasından düşmeyen.

Giriş yazısından;

“Doğu Türkistan yalnız değildir, olmamalıdır.
Türkiye okur yazarları, Uygur kardeşlerinin daima yanındadır, dertleriyle hemhaldir…
Fakat, Doğu Türkistan’da neler olup bittiğine ilişkin ciddî bir bilgilenme sorunu yaşadığımızı da belirtmekte yarar var. Ayrıca, Uygur edebiyatının, toplumsal kültürünün, ülkemizde yeterince anlatılmadığını, araştırılmadığını, konuşulmadığını da ifade etmeliyiz.”

Dergide Yunus Emre Yılı etkisi devam ediyor. Dosya boyutunda Yunus yazısı var dergide. Altını çizdiğim satırları paylaşacağım.

Dr. Timuçin Çevikoğlu- Yûnus Emre Hz.’nin Sözleriyle Bestelenmiş Müzik Eserleri

“Yûnus Emre Hazretleri, manzûm sözleri en çok bestelenen mutasavvıf velîdir. Türk Müziği repertuarında, -araştırmanın yapıldığı târihi’tibâriyle- Yûnus Emre Hz.’nin sözleriyle bestelenmiş 676 eser görülmektedir.

Yûnus Emre Hz.’ninmanzûm sözlerini besteleyen bestekârlar arasında, AlîŞîr u Ganî Dede, Hammâmîzâdeİsmâîl Dede Efendi, Kazasker Mustafâ İzzet Efendi, EyyûbîMehmed Bey, Zekâî Dede, Dellâlzâdeİsmâîl Efendi, ÇâlâkzâdeMustafâ Efendi, TosunzâdeAbdullâh Efendi, ŞikârîzâdeAhmed Efendi, Akbaba İmamı, Şeyh AlîRızâ Efendi, Şeyh Hüseyin Efendi, AbdurrahmânNesîb Efendi, Âsım Molla, Şehzâde Seyfeddîn Efendi, Şeyh Edhem Efendi, Muallim İsmâîl Hakkı Bey, AlîRızâ Şengel, Sebilci Hüseyin Efendi ve Saadettin Kaynak gibi Türk mûsikîsi târihinin büyük bestekârları bulunmaktadır.”

“Türk mûsikî sanatının büyük bestekârlarının, büyük mutasavvıf velî Yûnus Emre Hz.’nin hikmetli sözleriyle besteledikleri eserler, Türk Tasavvuf Müziği repertuarının en seçkin ve önemli eserleri arasında yer almaktadır. Bu eserlerin gelenekten gelen paha biçilmez kıymetteki örneklerinin, birkaçı dışında bugün neredeyse hiç icrâ edilmiyor olması ise kültür hayatımız açısından üzücü ve düşündürücüdür.”

Devamı: https://www.dunyabizim.com/temmuz-dergilerine-genel-bir-bakis-2-makale,2304.html

Bu haber toplam 244 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim