• İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Necip Fazıl – Aziz Nesin İlişkisi

Necip Fazıl – Aziz Nesin İlişkisi
Biri İslamcı, diğeri Marksistti. İki zıt kutupta yer alan birer yıldız gibiydiler ama ikisi de insanlığının farkındaydılar.

Fikri ne olursa olsun, böyle kişileri takdir edebildiğimiz gün, biz de insanlığımızın şuuruna ermiş olacağız. Hatta böyle meziyetli kişilere değil, sokakta, bakkalda rastladığımız her ferde verdiğimiz değer ölçüsünde biz insan olur ve insanlıktan nasibimizi almış oluruz, toplum da ideal bir toplum haline gelmiş olur.

Tarihte benzeri az bulunan ve her bir asırda ancak bir iki kişinin gelebileceği müstesna insanlardan biridir Necip Fazıl… O, tartışmasız bir mektep, bir ekol, bir çınar, büyük bir çığırın açıcısı ve yaşadığı dönemin üstadıdır…

Edebiyatımızda, “Şair-i A’zam” diye anılan Abdülhak Hamid, Tanzimat dönemi şairlerinden Şinasi’yi öve öve bitiremez ve onu adeta göklere çıkarır:

“Öyle bir mektep eyledin bünyad

Çıktı tilmizler bütün üstad”

Der. Asıl, bu beyti Necip Fazıl için söylersek, her halde daha uygun bir tanım yapmış, daha realist davranmış ve bir gerçeği dillendirmiş oluruz… Şu anda yaşayan büyük şairimiz Sezai Karakoç, bu mektepten yetişmiş ve onun cadde

Aziz Nesin ve Necip Fazıl’la ilgili çok ilginç bir anekdot anlatılır. Büyük Doğu’nun yazı işleri müdürlüğünü yapan bir zat, merhum Mehmet Niyazi Özdemir’e üzerinde düşünülmesi gereken bir olayı aktarır. Bir han odasında Büyük Doğu Dergisini çıkaran Necip Fazıl’la birlikte çalıştığını ve yazı işleri müdürlüğünü yürüttüğünü söyleyen bu kişi: “Bir gün kahveci çırağı elinde bir kâğıtla içeriye girdi. Necip Fazıl Üstad’a, ‘bunu size dışarıda dikilen birisi gönderdi’ diyerek uzattı bu kâğıt parçasını. Kâğıdı okuyan Üstad’ın yüzü birden bire değişti. Çekmeceyi çekti, bir miktar para alıp kahveci çırağına verdi ve: ‘Ona götür dedi’. Sonra da Aziz Nesin’in gönderdiği anlaşılan bu şiiri buruşturup çöp sepetine attı.”

Devamı: https://www.insaniyet.net/necip-fazil-aziz-nesin-iliskisi/

Bu haber toplam 518 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim