• İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

Nisan Kumru'nun İki Küçük Altın’ı

Nisan Kumru'nun İki Küçük Altın’ı
Kâinatın bütün annelerinin şefkati birleşip tek bir şefkat yumağı olmuştur.”

Nisan Kumru’nun Üçüncü Çekmece adlı eserinde yer alan İki Küçük Altın somut, gerçekçi tasvirlerle okuru karşılıyor. Hanenin dışarıya açılan penceresinden yapılan doğa  ve sokak betimlemeleri usulca evin içine, oradan da sıcak, mütevazı odaya kayıyor. Gaz lambası, kuzineli soba, evin dedesi ile ninesi, çekilen tespih, arkası yarın radyo programı, evin yüklüğü ve duvardaki Mushaf; bu geleneksel, huzurlu aile tablosunu sunan en önemli betimleme ögeleridir. Bu ögeler mekânı gözümüzde canlandırmakla kalmaz aynı zamanda dönemin ve özellikle de ailenin sosyoekonomik durumuyla ruhsal atmosferini de bize sunar.

Anlatıcıya saadet kaynağı olan bu tablonun en büyük kahramanı ise evin hanımı yani anlatıcının annesidir. Metnin olay örgüsü ve teması “anne” metaforu çevresinde kimliğe bürünür. Anne, o evi ayakta tutan yegâne unsurdur. Ailenin yıkılmamasını, hayatın idame etmesini sağlayandır ve bunu sağladıkça ezilen, yıpranan, yıprandıkça “of”lamayan, hayata karşı daha bilenendir.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/nisan-kumru-nun-iki-kucuk-altini-makale,2147.html

Bu haber toplam 241 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim