Pestisitlerin kullanımı esnasında akut zehirlenme ve ölüm olaylarının meydana geldiği de mâlum. Dünya sağlık örgütü (DSÖ) tahminlerine göre, dünya ölçeğinde yılda yaklaşık 3 milyon akut pestisit zehirlenmesi meydana geliyor ve bunun yaklaşık yüzde 10’u yani en az 300 bin kişi hayatını kaybediyor.
Dünya nüfusundaki artışın gıda maddelerine erişimde zorluklar yaşatacağı yalanından yola çıkılarak gıda üretimi ve veriminin artırılması, kayıpların önlenmesi amacıyla ‘pestisit’ adı verilen kimyevî maddelerin kullanımı gündeme gelmiş, hâlen de artan hızla dünya çapında yaygınlık kazanarak kullanımı devam etmektedir.
İlginçtir, kimya endüstrisinin bilhassa gıda ve sağlık üzerindeki hegemonyası kurulduğundan beri hemen hiçbir yan tesiri bulunmayan tabii çözüm yollarına savaş açılmış, “kocakarı metodu” yaftasıyla unutulmaya terk edilmiştir. Oysa tabiatta denge hâkimdir. Zararlı böcekler varsa, onları yiyerek çoğalmalarını engelleyen kuşlar ve diğer hayvanlar da vardır, bunlardan yararlanmayı düşünmek lazım gelir. Zararlı bitkiler varsa, onların çoğalmasını engelleyen tabiî çareler üzerinde kafa yormak gerekir.
Devamı: https://www.gzt.com/gercek-hayat/pestisitlerin-cevre-ve-insan-sagligina-etkileri-3593102
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.