• İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C

Prof. Dr. Erol Göka: Kalbin Kökeninde Merhamet Var

Prof. Dr. Erol Göka: Kalbin Kökeninde Merhamet Var
Prof. Dr. Erol Göka, Türkiye’nin önemli entelektüellerinden birisi ve bu sefer okurun karşısına ‘Kalpten’ kitabıyla çıkıyor.
Erol Göka’nın 55 yaşından itibaren kalp ile merhamet arasındaki ilişkiye daha da yoğunlaşmasıyla ortaya çıkan ‘Kalpten’, modern dünyanın kabullerinden ve dinamiklerinden, bilim ve akıl kutsallaştırmasından daha başka bir yolu takip etmeyi öneriyor. Yalınkat bir rasyonellikten ziyade merhametin hayat verdiği erdemlerden söz eden Erol Göka, çağa ve modernliğe yönelik doğru soruyu bulmak uğrunda sarf ettiği çabayı okurlarla paylaşıyor.

aroluşun merkezi olarak kalbi görüyorsunuz ve kalp eksenli bir telakki tanımlıyorsunuz son kitabınız ‘Kalpten’de. Kalp nasıl olur da varoluşun merkezi ve vahyin muhatabı olmak konusunda bu denli büyük öneme sahip olur?

Benim ilahiyatla ve bilimle ilgilenen ve okura “Bu, budur.” diye yazan arkadaşlarımızın düşünme ve kitap yazma biçiminden bir farkım var. Ben daha çok soru sormaya gayret ediyorum ve günümüzde en sorulması gereken soruları bulmaya çalışıyorum. Kendimce de cevaplar verip bunu okurla paylaşıyorum. Derdim, soruya cevap ararken okurla birlikte ufkumuzu genişletmek… ‘Kalpten’ kitabını yazarken de temel soru şuydu: “Bilim ve tıp, onu sadece kan pompalayan bir organa indirgediği hâlde, insanlar niye kalbe birçok önemli anlam yüklemeye devam ediyor?”

Kalbin anlam dünyamızda tam olarak ne olduğunu, özellikle Kur’an-ı Kerim’in neden ‘kalp ile akletme’yi sürekli vurguladığını düşündükçe yeni olduğunu sandığım bazı saptamalar yapabildim. Bunlar, öyle saptamalardı ki önceki düşünce serüvenimi, akıl ve siyaset eksenli olan bakışımı hayli değiştirmeme yol açtı.

Devamı: https://www.insaniyet.net/prof-dr-erol-goka-kalbin-kokeninde-merhamet-var/

Bu haber toplam 356 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim