• İstanbul 20 °C
  • Ankara 19 °C

Prof. Dr. Mahmud Es’ad Coşan

Prof. Dr. Mahmud Es’ad Coşan
Hocamız üniversite kürsüsünde iyi bir akademisyendir; özellikle İslam Edebiyatı alanındaki ve diğer sahalardaki Arapça ve Farsça metinlere olan vukufiyeti dolayısıyla yaptığı çalışmalar ve verdiği eserler kalıcı izler bırakır.

Fakültede hem öğrencileriyle hem de meslektaşlarıyla gayet samimane bir münasebeti vardı. Diğer taraftan cami kürsüsünde ve çeşitli vesilelerle halka açık alanlarda yaptığı vaaz ve sohbetlerinde hem cami cemaatine ve hem de üniversite gençliğine çok faydalı olur, bu vesileyle kendisini sevenler günden güne artar.

Merhum hocamız Prof. Dr. Mahmud Es’ad Coşan, 14 Nisan 1938 tarihinde Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Ahmetçe köyünde doğar. Babası Halil Necati Efendi, annesi Şadiye Hanım’dır. Büyük dedesi Molla Abdullah, tahsilini İstanbul’da tamamlar. Nakşibendî-Hâlidî şeyhi Ahmed Ziyaeddin-i Gümüşhânevî’ye intisap eder. İstanbul’da Fâtih medreselerinden icâzet alan dedesi Molla Mehmed ise I. Dünya Savaşı’nda şehit olur. Babası Hafız Halil Necati Efendi (1906 – 5 Haziran 2006) ailesiyle birlikte 1942 yılında İstanbul’a gelir ve İstanbul Müftülüğü bünyesinde 19 yıl çeşitli hizmetlerde bulunduktan sonra emekli oldu.

Mahmud Esad Coşan Hocamız, 1950’de Eminönü Vezneciler İlkokulu’nu, 1953’de Vefa Lisesi ortaokulunu, 1956’da aynı okulun lise kısmını bitirir. Ardından İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arap-Fars Filolojisi bölümünde yükseköğrenimini tamamlar. Aynı fakültede Arap Dili ve Edebiyatı, Fars Dili ve Edebiyatı, Ortaçağ Tarihi ve Türk-İslâm Sanatı sertifikaları alarak 1960 yılında mezun olur. Daha erken yaşlarda babasıyla birlikte Nakşibendî-Hâlidî şeyhlerinden Serezli Hasib Efendi (1863-1949) ve Abdülaziz Bekkine (1895-1952) hazretlerinin, 1952’den itibaren Bursa’dan İstanbul’da gelip Abdülaziz Bekkine’nin yerine geçen Mehmed Zahid Kotku hazretlerinin sohbetlerine katılır. Fakülteyi bitirdiği sene Mehmed Zahid Kotku hazretlerinin kızıyla evlenir ve bu evlilikten üç evladı olur.

Edebiyat Fakültesini bitirdiği sene Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nde açılan imtihanı kazanarak Klasik Dinî Türkçe Metinler Kürsüsü’ne asistan olarak tayin edilir. 15. asır müelliflerinden “Hatiboğlu Muhammed ve Eserleri” adlı teziyle 1965’te doktorasını tamamlar. “Hacı Bektâş-ı Velî’nin Makālât” adlı eseri üzerinde yaptığı çalışmasıyla 1973 yılında doçent, “Matbaacı İbrâhîm-i Müteferrika ve Risâle-i İslâmiyye” isimli takdim teziyle de 1982’de Profesör unvanını alır. Fakülte yıllarında aldığı Arapça, Farsça ve İngilizcenin yanı sıra, o tarihlerde profesörlük için lüzumlu olan iki batı dili şartından dolayı Almanya’ya giderek Almanca öğrenir ve akademik yükselişini tamamlar.

Devamı: https://www.insaniyet.net/prof-dr-mahmud-esad-cosan/

 
 
Bu haber toplam 333 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim