• İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C

Ramazan: Kötü hâlden güzel ahlâka hicret ayı

Ramazan: Kötü hâlden güzel ahlâka hicret ayı
Hep bir özlem duyulur eski Ramazanlara ama bu özlem manevi midir yoksa maddi midir çok da ifade edilemez.

Neden eskilerde alınan orucun lezzeti bugünlerde alınmaz ki? En basit ifadeyle sokaklarda yenilip içildiğini görmek bile derinden yaralıyor insanı, Ramazan’ı hissetmekte zorlanıyor. Şahsî yapılan bir ibadet değildir oruç aslında, toplumsal olarak Ramazan’a yakınlaşmak neden bu kadar zor? Bu soruların cevaplarını Prof. Dr. Sadettin Ökten’le konuştuk.

‘Yeni hayatımız Ramazan'a göre düzenlenmiş bir hayat değil’ diyorsunuz bir kitabınızda. Ramazana göre düzenlenmiş bir hayat nasıl olur? Böyle bir hayatı kişiler inşa edebilir mi yoksa toplumsal değişim mi gereklidir?

Ramazan ayı ve Ramazan ayında yapılması gerekenler İslâm Medeniyeti’nin genel çerçevesi içinde ele alınmalı. Çünkü bu ay ve bu ay içinde Müslümanların yapması icab eden hareketler İslâm Medeniyeti’ne özel. İslam Medeniyeti diger bütün medeniyetlerde olduğu gibi hayatın tümünü kuşatan ve ayrıca daha öncesine ve sonrasına da uzanan farklı ve özgün bir tasavvura sahiptir. Kendisine müntesip olan bireyleri böyle bir tasavvura göre kurgulanmış bir hayatı yaşamaya çağırır. Dolayısıyla Ramazan, İslâm Medeniyeti’ne göre tasarlanmış bir hayatın içinde şüphesiz toplumsal ölçekte gerçek mânâsını ve etkinliğini kazanır.

Devamı: https://www.gzt.com/gercek-hayat/ramazan-kotu-hlden-guzel-ahlka-hicret-ayi-3581018

Bu haber toplam 246 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim