• İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C

Safahat Okumaları Hasan Akçay ile Devam Ediyor

Safahat Okumaları Hasan Akçay ile Devam Ediyor
Türkiye Yazarlar Birliği'nin “İstiklâl Marşı’nın 100. Yılı” faaliyetlerinden biri olan; “Safahat Okumaları” devam ediyor.
27 Aralık 2020 tarihinde Mehmet Âkif Araştırmaları Merkezi Başkanı D. Mehmet Doğan tarafından gerçekleştirilen ve büyük ilgi gören okumaların otuz birincisi Harran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Hasan Akçay tarafından 22.12.2021 tarihinde yapılacak. Saat: 20.00'de başlayacak ders TYB’nin youtube ve twitter hesapları üzerinden yayınlanacak.
 
Milletimize fikirleri ve eserleri ile örnek olan Âkif’in un ölümsüz eseri Safahat’ı, yeni kuşakların da anlayabileceği bir tarzda sadeleştirilerek günümüz Türkçesiyle anlatılan derslerde şairin sanat anlayışını, kişiliğini ve döneminin şartlarına da yer veriliyor.
 
 
hasanakcay.jpg
 
Hasan Akçay
 
1963 yılında Trabzon ili, Arsin ilçesi, Çubuklu Köyü’nde doğdu. İlköğrenimini köyünde, Ortaöğrenimini Arsin’de tamamladı.  Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nden 1991 yılında mezun oldu. 1991-1996 yılları arasında Millî Eğitim bünyesinde öğretmen olarak çalıştı. 1996 yılından itibaren Harran Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde Öğretim Görevlisi olarak görevini sürdüren Akçay, Yüksek Lisansını aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü,  Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’nda tamamladı.
 
Akademik çalışmaları yanında özel çalışmalarını da sürdüren Hasan Akçay’ın şiir, öykü, deneme türü eserleri Akademik Bakış, Bizim Külliye, Dolunay, Erguvan, Gülpınar, Güneysu, İlkyaz, Karçiçeği, Kardelen, Köprü, Kültür Dünyası, Türk Edebiyatı, Mâî, Mina, Semerkand, Tutku, Uzunsokak, Yunus gibi dergilerde ve çeşitli şiir antolojilerinde yayımlandı.
 
Yurt genelinde düzenlenen çeşitli yarışmalarda birçok ödül aldı. Ülke genelinde tertip edilen şiir şölenlerine katıldı. 1995 yılında “Türkçe’nin VI. Uluslar arası Şiir Şöleni”nde Türkiye’yi temsilen Kırım’a gitti.
 
Çocuklar için yazdığı çeşitli öykü ve şiirler çocuk dergilerinde yer aldı. “Çocuklar Ağlamasın” isimli şiiri 1988’de Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan İlköğretim Türkçe ders kitabına alındı. 1997 yılında akademisyen arkadaşlarıyla birlikte çıkardıkları Akademik Bakış isimli eğitim, kültür, sanat dergisinin yazı işleri sorumluluğunu yürüttü.
 
Eserleri:
 
1. Eylül Yorgunu (Şiir), Mina Yay., Erz., 1991
2. Gül Şafaklı Bir Özlem (Şiir) Birey Yay., İst., 2000
3. Öğretin Bana (Çocuk Şiiri), Yeni Asya Neşriyat. İst., 2001
4. Şiir Biraz Çok Hüzün (Şiir), Erguvan Yay., İst., 2008
5. Bir Göz Açıp Yummuş Gibi (Deneme), Eşik Yayınları, İst., 2011
6. Dolunay Gülüşleri (Çocuk Şiirleri), Semerkand Çocuk Yay., İst., 2012
7. Nüzhetü'l-Ervâh, Ömer Nasuhi Bilmen, -Farsça Divançe ve Türkçe Şiirler-, (Yayına   Hazırlayan: Hasan Akçay), Semerkand Yay., İst., 2012
8. Vefa Sözleri (Deneme), Eşik Yay., İstanbul, 2015.
9. Kuş Düğünü (Öykü), Genç Okur Yay., İstanbul, 2015.
10. Ahlak Lügatçesi, Ömer Nasuhi Bilmen, Sadeleştirme: Hasan Akçay, Semerkand Yay., İstanbul, 2016.
Bu haber toplam 732 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim