• İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

Safiye Erol Hanım’la Hasan Sezai Hazretleri’ne ziyaret

Safiye Erol Hanım’la Hasan Sezai Hazretleri’ne ziyaret
Safiye Erol (1902-1964) Edirne Keşan’da doğdu. Kubbealtı Neşriyat’ta çeşitli eserleri yayınlanmış olup tahkik ve hikmet ehli bir hanımefendidir.

Almanya’da felsefe eğitimi görmüş ancak aklı ve gönlüyle kendi köküne irfanına sımsıkı bağlı kalmıştır. Vefat yıldönümü (7 Ekim) münasebetiyle Safiye hanımı ve ism-i şerifi geçen büyüklerimizi fatihalar ve rahmetle yad ediyoruz.

Makalelerinde İmam-ı Azam Ebu Hanife, Şems-i Tebrizi, Mevlâna Celaleddin Rumi, İbrahim Hakkı Erzurumi, İsmail Hakkı Bursevi, Eşrefoğlu Rumi, Niyazi Mısri, Hasan Sezâî Gülşeni, Kaygusuz Sultan, Dede Korkut, Fatih Sultan Mehmed, Sultan 3. Selim, Muhammed İkbal gibi bizim büyük ariflerimizi de hakkıyla anlamış ve anlatmış bir kutlu hatun. Makaleler kitabında bunlara dair enfes yazıları var.

Hasan Sezâî Hazretleri'ni en güzel anlatanlardan birisi de Hüseyin Vassaf’tır (v. 21 Ekim 1929).  Sefine-i Evliyası’nda (Cilt.3 S. 189) Pîr-i Sâni Sezâî-i Gülşeni’den bahsedilmektedir.

Hakâyık sırrına âgâh Cenâb-ı Pîr Sezâî’dir

Maârif mülküne şeh-râh Cenâb-ı Pîr Sezâî’dir

 

Gel ey âşık yüzün sür hâk-pây-ı Hazret-i Pîr’e

Muhakkak zât-ı dil-âgâh Cenâb-ı Pîr Sezâî’dir

 

Dil-i Vassâf’ı ihyâ eyleyen îsâr-ı feyziyle

Reîs-i evliyâu’llâh Cenâb-ı Pîr Sezâî’dir 

 

Mazhar-ı âyât-ı seb’u’l- mesâni Hz. Pîr-i sâni (ellezî feyzuhû fi’l âlemi yüsrâ), a’nîbihi Hasan-ı Sezâî (kuddıse sırruhu’l âlî), gülşen-i tevhîdde neşv ü nema bulmuş bir gül-i sad-berg-i  hakâyıktır. İsm-i şerifleri Hasan’dır. Mahlasları Sezâî’dir. Sezâî mahlasını Hz. Mısrî’nin işareti ile tahallus buyurmuşlardır. Vücudu mübarekleri 1080 sene-i hicriyesinde (1669) bezm-i şuhuda revnak vermiştir.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/hikmet/safiye-erol-hanimla-hasan-sezai-hazretlerine-ziyaret-h42040.html

Bu haber toplam 383 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim