• İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Şahin Torun, Hayatın İçinde ve Ötesinde Bir Fikir Adamı Erol Güngör

Şahin Torun, Hayatın İçinde ve Ötesinde Bir Fikir Adamı Erol Güngör

Rahmetli dedesi Hafız Osman Hamdi Bey’in ‘Benim oğlum profesör olacak…’ temennisiyle söylediği sözü kulaklarında çınlarken 1956 yılında onu besleyen ve büyüten Kırşehir’den ayrılan Erol Güngör, İstanbul Hukuk Fakültesi’nde okurken aslında neyi hedeflediğini de ortaya koymuş gibidir. Hukuk öğrenimi önemli olsa da aslında niyeti başkadır onun.

İstanbul’a gider gitmez bulunmayı seçtiği çevreler de onun bu niyetini açık ediyor gibi. Nitekim daha o zamandan Yahya Efendi Dergahı, Küllük gibi mahfillerde bulunuyor ve E. Hakkı Ayverdi, Necip Fazıl, A. Halet Çelebi, Dündar Taşer, M. Halil Yınanç, Fethi Gemuhluoğlu, Nihal Atsız gibi dönemin önemli isimleriyle tanışıyor.

Önemli hocaların gölgesinde

Hakeza Mümtaz Turhan’la tanışması tam da aklındaki eğitimi almak için bir yol açıyor ona ve bu tanışma onu Edebiyat Fakültesinde Felsefe Bölümüne yönlendiriyor. 7 Ekim 1957 tarihinde gerçekleşen bu buluşma onu tanıyanlara göre ‘coşkun bir kaynağın hayatı boyunca kıvrılıp akacağı geniş ve uzun yatağını bulması’nın tarihi olarak da ayrıca kayda değer bir tarih olacaktır. Zira bu tarihten sonra Erol Güngör, dil bilgisini geliştirmesi, başta İngilizce, Arapça ve Osmanlıca olmak üzere birçok dili öğrenmesi bir yana; devrinin akademik ilmi etüdler dizgesine yerleşmek bakımından da oldukça önemli bir alan açıyor.

Sözgelimi bir yandan akademi bünyesinde İngilizce olarak verilen tüm konferansları hem de birinci elden izleyip okumak, eski harflere aktarmak imkanı elde ederken diğer yandan da bir çok kıymetli hoca ile her zaman görüşerek yakından tanıma imkanı elde ediyor Erol Güngör. Bu bakımdan hocalarından Hilmi Ziya Ülken Hoca’nın notlarını gözden geçirecek kadar ayrıcalıklı bir konumda oluşu, hatta hocanın o dönem itibariyle ‘Türk Düşüncesi Tarihi’ olarak verdiği ders notlarının ‘Türkiye’de Çağdaş Düşünce Tarihi’ adıyla derleyip toparlamasına yardımcı oluyor.

Devamı: https://www.izdiham.com/sahin-torun-hayatin-icinde-ve-otesinde-bir-fikir-adami-erol-gungor/

Bu haber toplam 351 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim