• İstanbul 17 °C
  • Ankara 16 °C

Şeref Oğuz'dan: Çin’i iyi okumalı

Şeref Oğuz'dan: Çin’i iyi okumalı
Dünya ekonomisinin %13.9'u Çin temsil ediyor. ABD'nin %23.32'sine sahip olan küresel ekonomideki payımız %1.08 düzeyinde. Çin'e yılda 1 milyar $'lık ihracat yapabilirken 10 milyar $'lık ithalatımız var ve şu anda 400 işadamımız orada...

Pasifik Yüzyılı'nın baş aktörü Çin'in küresel yatırımlarını günlük hayatımızda daha fazla hissediyoruz. Düne kadar tekstilimizin katili ve "milyoncu" mağaza zincirleriyle algıladığımız Çin Faktörü, sıcak parasından KOBİ satın almasına dek her alanda daha fazla hayatımızdadır. 
Herhangi bir şeyi, 1.3 milyar ile çarparsanız, o "şey" aleladelikten çıkar. Küreselleşir veçok önemli hale gelir. Buna Çin Çarpması diyoruz. Böylesi bir yapıda "ölçek ekonomisinden gelen güç" ile baş etmek mümkün değildir. 
Bundan çeyrek yüzyıl önce Pasifik Yıldızı Japonya'nın geçtiği yollardan şimdi Çin geliyor.Yerel ittifaklarortaklık ve evlilikler yoluyla çok sayıda küçük ve orta boy işletmemizin gündemine oturmaya başladılar. 
Üstelik bu, yalnızca bize özel bir hal değil. On yıllar boyu, hatta Çin, Mao'nun hâkimiyetinde iken dahi, 45 milyondan fazla Çinli, "ekonomik diyaspora" sayesinde, yalnızca Uzakdoğu'ya değil, Atlantik'in ötesine kadar yatırımlar yapıyordu. 

Devamı için: http://www.sabah.com.tr/yazarlar/oguz/2015/07/30/cini-iyi-okumali

Bu haber toplam 399 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim