• İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Sivas’tan dünyaya yayılan şiirin gür sesi: Aşkar

Sivas’tan dünyaya yayılan şiirin gür sesi: Aşkar
Edebiyat dünyasındaki kısır tartışmalardan özenle uzak duran Aşkar, adeta “eserinle konuş” tavsiyesinde bulunuyor. Melikşah Kaşgarlı yazdı.

Edebiyat dergileri arasında eskiden merkez ve taşra ayrımı yapılırdı. İstanbul ve Ankara bu manada merkez kabul edilir, diğer iller ise taşra olarak nitelendirilirdi. 2000’lerden sonra bu ayrım ortadan kalkmış görünüyor. Şüphesiz bunun en önemli sebebi iletişim kanallarının yaygınlaşmasıdır. Özellikle 2010’lardan itibaren yaygınlaşan sosyal medya kullanımı tüm ülkeyi hatta tüm dünyayı küçücük bir cep telefonu ekranına sığdırdı. İnsanlar anlık paylaşım yapılabilen bu kanallar vasıtasıyla kendilerini ifade etme imkânına kavuştu. Artık İstanbul’da veya Ankara’da yaşamanın avantajı kalmadı. Tam aksine bireyselleşmenin yoğun olması sebebiyle büyük şehirlerde bir araya gelmek, ortak bir çalışma yapmak zorlaşmaya başladı. Oysa diğer şehirlerde insan ilişkileri henüz doğasını yitirmediği için bir araya gelmek, ortak bir amaç etrafında organize olmak kolaylaştı. İletişim imkânlarının artmasıyla da merkezle diğer şehirler arasındaki duvarlar kalktı. Bu durum Anadolu’nun muhtelif şehirlerinde doğup ülke çapında yayın yapan dergilerin sayısını artırdı. Konya, Sivas, Trabzon, Kayseri, İzmir, Kahramanmaraş gibi şehirler bunun öncülüğünü gerçekleştirdi. Bu şehirlerde yayınlanan dergiler bünyelerinde pek çok şehirden yazar ve şairlere yer vermekle “merkez” kavramına yeni bir bakış açısı getirdi. Bu bakış açısı kısaca “hareket neredeyse merkez orasıdır” şeklinde özetlenebilir.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/dergi/sivastan-dunyaya-yayilan-siirin-gur-sesi-askar-h42790.html

Bu haber toplam 188 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim