• İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C

Şubat 2021 dergilerine genel bir bakış-2

Şubat 2021 dergilerine genel bir bakış-2

Hece’de 2020’de şiiri ve günümüz şiiri

Hece’nin beklenen sayılarındandır Şubat sayıları. Bir önceki yılın şiiri üzerine yazıların yer aldığı, şiir kitaplarının değerlendirildiği arşivlik bir sayıdır bu. Yine dopdolu bir içerikle hazırlanmış dosya. Dosyanın yoğunluğu şuradan da anlaşılabilir; mart sayısında da devam edecek 2020 şiiri. Dosya editörü; Mehmet Solak.  

Şiir dosyasının yer aldığı 290. sayı Rasim Özdenören’in “Şair Duruşu” yazısı ile başlıyor. Dosyayı konu bağlamında tamamlayan bir yazı bu.

"Şair, kayık iskelesinin ucunda dizlerini dikmiş, çenesi bileklerine dayalı oturuyor. Gözleri düşünceler içinde... Gözler, hafif çırpınışlarla iskelenin bodur temel direklerine çarparak hışırdayan, “lak, lık!” sesler çıkartan suya, suyun mavi yeşil kara lekeli yüzeyine saplanmış.

O anda aklından geçen şiir, daha hiçbir şair tarafından lafza dökülmüş değil. Daha hiçbir şiir bu lafızlarla insanoğlunun dudaklarında ve hançeresinde kelime halinde biçimlenmiş değil...

Şairin gözü, içine batıp kaldığı mavi yeşil kara lekeli deniz suyunun yüzeyinde, o suyun tuzlu tadında, şimdiye değin dile getirilmemiş olan şiiri terennüm ediyor...”

“Şair, yumrukları çene kemiklerine dayanmış, dişleri sıkılı, gözleri denizin bataklığına saplanmış... Beynine üşüşen şiir anaforuyla beyni dolanmış...
Kelimeleri kararmış ve kamaşmış...
Daha hiçbir lügatin yer vermediği kelimelerden yapılı şiirini dürüyor, kırk bohça içine sarmalıyor, evrenin uçsuz bucaksız boşluğuna, birilerinin onu görebileceğini düşündüğü bir köşesine fırlatıyor, yumrukları sıkılmış, orada, aynı evrenin o köşesindeki sevgiliyle göz göze, şiirin düşeceği yaralı beynin sahibini merak ediyor…”

Devamı: https://www.dunyabizim.com/subat-2021-dergilerine-genel-bir-bakis-2-makale,2130.html

Bu haber toplam 208 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim