• İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C

Tanpınar'la Bursa’da Zaman ve Orhan Camii

Tanpınar'la Bursa’da Zaman ve Orhan Camii
“Bursa’da bir eski cami avlusu, küçük şadırvanda şakırdayan su; Orhan zamanından kalma bir duvar onunla bir yaşta ihtiyar çınar…’’ Mehmet Sancak yazdı.

Bursa; Osmanlı Devleti’nin hayalini düşlediği ilk şehirlerden birisidir. Cihanşümul bir imparatorluğun ilk ayak sesleri bu şehirde duyuldu. Osmanlı medeniyet fikrinin filizlendiği şehir olan Bursa’ya gittiğiniz zaman her sokağında, köşe başında tarihi hisseder ve geçmişi düşlersiniz. Bu şehre edebiyat dünyamızın önemli isimleri de ilgi duymuş ve mekanları içselleştirerek duygularını kağıda dökmüşlerdir. Bunlardan birisi de Beş Şehir, Huzur, Mahur beste, Saatleri Ayarlama Enstitüsü gibi eserleri kültür dünyamıza kazandıran Ahmet Hamdi Tanpınar’dır.

Tanpınar şehirlere her zaman estetik bakış açışıyla bakarak o şehirleri derinlemesine hissetmeyi bilmiştir. Tıpkı Beş Şehir kitabında Ankara, Erzurum, Konya, Bursa, İstanbul şehirlerini kültür dünyamızın kodlarıyla tanımladığı gibi. Şehirler her vakit bir mekan ve kişi üzerinden özdeşleşir.

Bursa’yı bir yazarla özdeşleştirecek olursak bu kişi şüphesiz Ahmet Hamdi Tanpınar olurdu. Öyle ki Tanpınar Bursa’da Zaman şiirine 1336 tarihinde Osmanlı’nın Bursa’daki ilk camilerinden olan Orhan Camii ile başlar.  “Bursa’da bir eski cami avlusu, küçük şadırvanda şakırdayan su; Orhan zamanından kalma bir duvar onunla bir yaşta ihtiyar çınar…’’

Devamı: https://www.dunyabizim.com/gezi-mekan/tanpinar-la-bursada-zaman-ve-orhan-camii-h43265.html

Bu haber toplam 930 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim