• İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

Tarihe Yolculuk, Beka ve Boris Johnson

Memiş OKUYUCU

Devletler oluşturdukları sağlam bilgi birikimi ve ortak akıla dayalı olarak kurdukları güçlü idarî geleneklerle uzun ömürlü temeller kurarlar.

 Milletler, temelinde ahlâkîliği barındıran adil devlet ve adalet anlayışı güçlendirilmiş fertlerden meydana getirilmiş bir cemiyet yapısı ile yeryüzünde erdemli bir toplum olarak varlıklarını devam ettirebilirler.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ‘’Bana hizmet etme ayrıcalığı veren İngiliz halkına teşekkür ederim’’ diyerek geçen hafta içinde istifa etti. Başbakanı istifaya götüren sürecin, sistemin temel işleyiş noktalarına yeni bir yön ve ivme veren temel İngiliz dinamiklerinden kaynaklandığı anlaşılmakta. Son olarak getirdiği grup başkanvekiline itiraz eden iki bakan ve peşpeşe gelen diğer tepki istifaları ile başbakanın istifası hızlandırıldı.

İngiltere’nin temel dinamikleri kimlerdir ve nasıl harekete geçer?

İngiltere Dünyaya Nasıl Yayıldı?

Son beş yüz yılda dünyaya nasıl yayıldığı doğru bilinirse, İngiltere’nin derin yapısı daha iyi anlaşılabilir. İngiltere’nin sömürge siyaseti, ağırlıklı olarak askeri yollarla değil, dünya üzerinde nesilden nesile aktarılan bilgi, birikim, ve tecrübelerin  oluşturulduğu ticari şirket faaliyetleri üzerinden yürütülmüştür. Bunlardan iki tanesi kuruluş tarihleri de aynı yıllara uzanan İngiliz Doğu Hindistan/İndia Kumpany şirketi ile  Osmanlı topraklarını da içine alan Yakınşark, Levant dedikleri bölgeyi kapsayan ve İspanyollara karşı Osmanlı’nın ticari imtiyazına mazhar olmuş Levant Kumpanyası’dır. Toprak sahibi İngiliz  zengin sınıfı aristokratlar ve tüccarların sahipliğinde kraliyet imtiyaz kararnamesi ile kurulan  şirketlerin kökleri 1600’lere dayanmaktadır.  1592’de iki şirketin turkey company ve venice company’in birleşmesiyle oluşan Levant Kumpanyası 18. yüz yıla kadar Osmanlı ülkesindeki İngiliz sefirlerini de belirleme yetkisine sahiptir. İki karşılıklı ülke ve bölgeye ticari faaliyetleri organize eden, İngiltere’nin bölge ülkeleriyle ilişkilerini sevk ve idare eden bu sivil organizasyon İngiltere’nin ‘’soft power’’ denilen yumuşak gücünü meydana getirmiştir. Tabi bu şirketlerin bir de yerli uzantıları vardır. İngiltere’de ‘’eğitilerek’’ dominyonlarda siyaset, ticaret ve kültür alanlarında üst yönetime tırmanan/atanan bu kimseler sömürge emellerine yatkın devşirmelere dönüştürülmüşler. Bunlar bir türden İngiliz çıkarlarının yerel acentaları rolünü ifa etmişler.

İdarecileri Osmanlı ülkesinde padişaha ve devletin üst yönetimine yakın olmaya çalışan bir yapıdır, bu şirketler.

Devamı: https://www.maarifinsesi.com/tarihe-yolculuk-beka-ve-boris-johnson/

Bu yazı toplam 270 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim