• İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C

"Tarık Buğra Kitabı", Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayınları'ndan Çıktı

"Tarık Buğra Kitabı", Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayınları'ndan Çıktı
Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayınları, Tarık Buğra’nın hayatı, eserleri ve kişiliğini anlatan metinlerin yer aldığı “Tarık Buğra Kitabı”nı “Hatırlayıp Tekrar Bulmak” alt başlığı ile yayınladı.

“Türkiye Yazarlar Birliği” tarafından “2014 Yılının En İyi Kamu Yayıncısı” ödülüne layık görülen, kültür yayıncılığı konusunda Türkiye'de örnek bir belediyecilik yapan Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayınları, şimdi de Türk edebiyatının önemli isimlerinden biri olan gazeteci, roman, hikaye, oyun ve fıkra yazarı Tarık Buğra’yı anlatan “Tarık Buğra Kitabı’nı çıkardı.

“Hatırlayıp Tekrar Bulmak” alt başlığı ile yayınlanan ve Tarık Buğra'nın hayatı, edebi kişiliği ve eserlerinin anlatıldığı yayında; D. Mehmet Doğan: Tarık Buğra Yahut Millî Mücadele’nin Romanını Yazmak, Beşir Ayvazoğlu: Tarık Buğra İçin Bir Biyografi Denemesi, Hatice Bilen Buğra: Yazar ve Eş Olarak Tarık Buğra, Kurtuluş Kayalı: Tarık Buğra’nın Metinlerinin Üç temel Özelliği, Muhsin Mete: Dilimizin Yılmaz Savunucusu Tarık Buğra, Necmettin Turinay: Tarık Buğra’nın Cemâziyelevveline Doğru: Bir Eleştirmenin Gözünden 1950’lerin Görünümü, Necip Tosun: Tarık Buğra’da Sanat, Edebiyat ve İdeoloji, Ercan Yıldırım: Türk Sağının Naif Prototipi Tarık Buğra, Mehmet Narlı: Orhan Kemal ve Tarık Buğra Arasında “Romanda Şive” Tartışmaları, Ali Birinci: Tarih Usulü Bakımından Küçük Ağa gibi  günümüzün önemli yazar, akademisyen ve düşünce adamlarından 42 sinin değerlendirmeleri yer alıyor.

Asım Öz’ün yayına hazırladığı eser, Zeytin Burnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy’un sunuş yazısı ile başlıyor.

Başkan Arısoy yazısında şu ifadelere yer veriyor:

“ Yazarlığı, “hür düşüncenin ve bağımsız kafanın sanatı” şeklinde tanımlayan Tarık Buğra, romandan tiyatroya, hikâyeden senaryoya, neredeyse edebiyatın her türünde eserler vermiş, ilgi alanı hayli geniş güçlü bir yazar. Türk okurunun ekseriyetle Küçük Ağa, Osmancık ve Dönemeçte eserleriyle tanıdığı yazar, özellikle romanlarında, Türk tarihinin dönüm noktalarındaki toplumsal yapı ve insan  gerçekliğini dikkatle incelemiştir.  Her büyük yazar gibi göz kamaştırıcı refleks ön sezilere sahip olan Buğra, ülkesine ve insanlarına, bitmek tükenmek bilmeyen bir sevgiyle bağlıdır.”

Edebiyatın birçok dalında eserler veren, ömrünü kültürümüze ve medeniyetimize adayan Tarık Buğra'yı ve eserlerini yakından tanımak isteyeceklere kaynak niteliği taşıyan 625 sayfalık derleme kitap; "Hayat, Edebiyat ve Tarih", "Eleştiri, Yazarın Kaderi ve Kurmaca", "Romanın İmkanları", "Karşılaşmalar ve Yorumlar", "Siyaset, Dil ve Matbuat" ve "Dönüşüm Yılları, Tiyatro, Sinema ve Televizyon" başlıklarıyla 6 kısımdan oluşuyor.

Yerli düşüncenin sesi, Türk edebiyatının güçlü kalemlerinden merhum yazar Tarık Buğra'yı “Hatırlayıp Yeniden Bulmak” başlığı ile anlatan bu çalışması için; belediyeciliği kültür ve kültürel yayıncılıkla buluşturan ve bu alanda önemli çalışmalar yapan Zeytinburnu Belediyesini tebrik ediyorum.

                                                                                                             Mahmut Erdemir

Bu haber toplam 760 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim