Tarık Ziya Gücüm: ​Küresel silah sektörü ve ortadoğu

Tarık Ziya Gücüm: ​Küresel silah sektörü ve ortadoğu
Sanayi Devriminden sonra teknolojideki hızlı gelişme, güvenlik problemine yeni çözümler sunmuş ancak daha büyük problemleri de beraberinde getirmiştir.

Savaşlarda makinelerin kullanılmaya başlanmasıyla, savaşlar şekil olarak büyük değişikliklere uğramışlardır. Öncelikle sivil halk ya da asker ayrımı ortadan kalkmaya başlamış. Silah üretimi yapan şirketlerin gelişmesiyle bir istihdam oluşmuş, fakat o silahları üreten insan, üretilen o silahların hedefi haline gelmiştir

Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra askeri güçler ile sanayi arasında sıkı bir ilişki ortaya çıkmıştır. Öyle ki; bu ilişkide bir aksaklık yaşandığı zaman artık askeri gücün de bir önemi kalmayacaktır.

Zira Dünyadaki savaşlar, birçok yönden toplumları, ekonomileri ve uluslararası ilişkileri etkiler. Savaşlar genellikle büyük insan kayıplarına, ekonomik zararlara ve sosyal travmalara yol açar. İnsanların yerinden edilmesi ve savaş sonrası toparlanma süreci uzun vadeli etkiler yaratır.

Dünya silah sektörü, birçok ülkenin savunma ihtiyaçlarını karşılamak ve güvenliklerini sağlamak amacıyla faaliyet gösteren geniş bir endüstriyi kapsar. Büyük silah üreticileri arasında ABD, Rusya, Çin, Fransa ve Almanya çeşitli savunma sistemleri, ateşli silahlar, askeri araçlar ve mühimmat üretimi konusunda öncüdür.

Küresel Silah ticareti uluslararası ilişkilerde önemli bir rol oynar ve çeşitli siyasi ve ekonomik etkileşimleri içerir. Silahların yaygın kullanımı ve silah ticaretindeki büyüme, uluslararası toplumda hem sosyal hem siyasi açıdan çeşitli sorunları da beraberinde getirmiştir.

Şurası bir gerçektir; Ekonomik olarak, savaşlar ülkeler arasındaki ticareti ve ekonomik büyümeyi ciddi anlamda etkilemektedir. Savunma harcamalarından dolayı tüm ekonomik kaynaklar savaşa yönlendiriliyor, yaşamsal tüm sektörlerde düşüş yaşanmaktadır. Savaş sonrası yeniden yapılanma maliyetlerinin büyüklüğü altından çıkılamayacak oranda büyük olabilmektedir.

Küresel silah ekonomisinin yarattığı savaşlar, büyük insan kayıplarına ve milyonlarca insanın yerinden edilmesine neden olmuştur. Bu durum, bölgedeki topluluklar arasındaki ilişkileri ve demografik yapıyı hem kısa vadede hem uzun vadede önemli ölçüde etkilemiştir.

Bu haber toplam 130 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim