• İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

Tataristan Türk dünyasından ilgi bekliyor

Tataristan Türk dünyasından ilgi bekliyor
Sovyetler, Tatarlara sadece siyasi bir savaş ilan etmedi. Sovyetler öncesi Tatar milleti aktif, ilme düşkün, dinine bağlı, eğitimle, edebiyatla iç içe yaşayan bir toplumdu.

Bunun temelinde her zaman Kur'an ve Sünnet, medreseler, mektepler, ulema vardı. Bu yüzden Bolşevikler ana hedef olarak Tatarların temel dayanak noktalarını hedef aldılar.

Yüzyıllar boyunca Rus sömürgesi altında yaşayan İdil Ural, Kafkasya ve Türkistan Türkleri hem Çarlık rejimi, hem de Rus Ortodoks kilisesi tarafından dînî ve kültürel mânâda ciddi baskıya uğradı. 19. yüzyılın ortasında bu baskı öyle bir dereceye vardı ki, Ruslaştırma ve Hristiyanlaştırma yöntemi artık bir devlet politikasına dönüşmüş oldu.

[Kırımlı eğitimci, fikir adamı ve gazeteci İsmail Gaspıralı, Rusya Türkleri arasında Cedidcilik hareketinin yaygınlaşmasında öncü rol oynadı.]
Kırımlı eğitimci, fikir adamı ve gazeteci İsmail Gaspıralı, Rusya Türkleri arasında Cedidcilik hareketinin yaygınlaşmasında öncü rol oynadı.

Amaç, Türk halklarının hayat tarzını ve millî benlik şuurunu tamamen Ruslaştırıp asimile etmekti. Türk birliği fİkrİ bu sebeplerden dolayı kısmen Rusya’da yaygın olan Panslavizm politikalarına karşı bir tepki olarak doğdu. Rusya'daki Türk halkları arasında Türkçülük fikriyatının oluşmasında 19-20 yüzyıllar arasında yaşanan sosyo politik hayatın canlanmasının da önemli etkisi oldu. İdil ve Kırım Tatarları ile Azerbaycan Türkleri başta olmak üzere diğer Türk halkları arasında millî farkındalık daha da görünür hâle geldi.

Genel olarak Rusya’da yaşayan Türk halklarının kültürel ve politik dirilişi 18-19.yüzyıllar arasında başladı. İdil Tatarları arasında ilk ıslahatçılar Abdünnasır Kursavi, Şahabeddin Mercani ve Kayyüm Nasırî gibi alimler oldu. Bu âlimler, Türk milletlerinin kökten bir ıslahata ihtiyacı olduğunu belirterek, özellikle eğitim ve öğretim usullerinin değişmesi gerektiğini vurguluyorlardı. İslahatçılar veya diğer bir adıyla Cedidcilik hareketi sadece eğitim reformuyla sınırlı kalmadı, halk arasında geniş bir yankı buldu ve Türkî milletlerin Rus toplumundaki konumu hakkında tartışmalara neden oldu.

Devamı : https://www.gzt.com/gercek-hayat/tataristan-turk-dunyasindan-ilgi-bekliyor-3563174

Bu haber toplam 426 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim