• İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C

Vefat Yıldönümü Vesilesiyle Annemarie Schimmel ve Tasavvuf Âlemi

Vefat Yıldönümü Vesilesiyle Annemarie Schimmel ve Tasavvuf Âlemi
Uluslararası pek çok ilmi toplantıya katılan 80 yılı aşkın ömründe benzer toplantılarda onlarca tebliğ sunan Schimmel’in katıldığı son sempozyum ömrünün son eylül ayında Tahran’da oldu.

“Kültürler Arası İrfan Köprüsü: Annemarie Schimmel” adını taşıyan bu toplantıya farklı ülkelerden 30’dan fazla meslektaşı katılmış ve kendisine üniversitenin fahrî doktora belgesi sunulmuştu. 26 Ocak 2003 tarihinde vefat eden Schimmel’in vasiyeti şu idi: “Cenaze merasimimde Fatiha suresi okunsun”.

Batı dünyasında İslam kültürü ve medeniyeti üzerine araştırma ve inceleme yapan ve bazen müsteşrik bazen oryantalist bazen de doğubilimci adını alan âlimler zinciri bilinmektedir. Büyük çoğunluğu erkek olan bu akademisyenlerin küçük bir azınlığı da kadındır.

Son elli yılda tasavvuf kültürüyle ilgilenen Batılı kadınların en meşhuru ise Annemarie Schimmel’dir. 1917 yılında Azeri bir babanın kızı olarak Rusya’da dünyaya gelen ve Paris’te büyüyen İrene Melikof, tasavvuf kültürünün daha çok heteredoks boyutuyla meşgul olurken 1922 yılında Almanya’da doğan Schimmel, heteredoks uzantılara pek rağbet etmeyerek “genel çizgi” üzerinde durmayı tercih etmiştir.

On dokuz yaşında iken tamamladığı doktora tezi İslam Tarihi ile ilgilidir: “Memluklular Dönemi Mısır’da Halife ve Kadıların Durumu” Doçentliğinde de benzer bir konuya imza attı: “Memluk Devletinde Asker Emir ve Sultanların Sosyal ve Kültürel Rolleri”.

Margburg Üniversitesindeki Hocası Prof. Dr. Friedrich Heiler, onu dinler tarihine, dinlerin mistik muhtevasına yönlendirdi. Ve dolayısıyla Tasavvufla tanıştı. 1954’te Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ne dinler tarihi öğretim görevlisi olarak atandı. 1955 tarihinde neşrettiği eserinin adı “Dinler Tarihine Giriş” idi.

Devamı: https://www.insaniyet.net/vefat-yildonumu-vesilesiyle-annemarie-schimmel-ve-tasavvuf-alemi/

Bu haber toplam 286 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim