• İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Vefatının 150. yılında Şeyh Şamil ve Gazavat ruhu

Vefatının 150. yılında Şeyh Şamil ve Gazavat ruhu
Mehmet Poyraz yazdı...

Kazan Hanlığı’nın 1552’de Ruslar tarafından yıkılmasıyla yeni kurulan Çarlık Rusya tarafından bölgede Müslümanlar üzerinde asimilasyon politikası uygulanmaya başlar. Müslümanlar’ın toprakları zorla ellerinden alınıp Ruslar’a verilirken, Ortodoks Hıristiyanlığı’na geçmeleri için baskılar da yapılır. Bu zulme ilk maruz kalanlar Kazan Türkleri’ydi, Tatarlar’dı. Zamanla Rusların bu politikası diğer Müslüman bölgelere de yayılmaya başlar. Ruslar Kafkasya’nın yanı başına geldikleri 1700’lü yıllara kadar İdil-Ural ve Türkistan’ın çoğunu kontrolleri altına almışlardı. Kafkasya, Ruslaştırılması’ndan ziyade stratejik bir konumda olmasından dolayı epey kıymetliydi Rusya için. Bölgenin dağlık coğrafi yapısı Rusya’yı bir kale duvarı gibi güneyden, özellikle Osmanlı ve İran’dan gelecek olan tehlikelere karşı koruyacak diğer yandan ise bu güzergahtan Hindistan’a rahatlıkla gidip oradaki İngilizler’in egemenliğine son verip ardından da küresel ekonomide büyük bir pay sahibi olacaklardır. Öte yandan Ruslar Kırım’dan Pamir Dağları’na kadar ulaşmış ve yanı başlarındaki Osmanlı ve İran ile kimi zaman gergin günler yaşarken kimi zaman da savaşmaktaydı. İşte böyle bir dönemde Güney Kafkasya’da yer alan Karabağ’ın birçok yerine egemen olan Ruslar Kuzey Kafkasya’daki yerli halklarla mücadele etmekteydi ve bir türlü sonuca varamıyordu.

Kuzey Kafkasyalılar, o dönem bölgenin stratejik önemi bir yana Ruslaştırılma’ya ve sömürülmeye karşı savaşmaktaydı. Bunun yanı sırada dinlerini muhafaza etmek zorundaydılar. Bölgenin coğrafi yapısı her ne kadar Kuzey Kafkasyalılar’dan yana olsa da tam teçhizatlı bir askeri donanımları olduğu söylenemez.

Devamı:https://www.dunyabizim.com/vefatinin-150-yilinda-seyh-samil-ve-gazavat-ruhu-makale,2114.html

Bu haber toplam 367 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim