• İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

Yakup Kadri Karaosmanoğlu: Bütün romanlarımı hatıralarımla yazdım

Yakup Kadri Karaosmanoğlu: Bütün romanlarımı hatıralarımla yazdım
Siyasi ve sosyolojik konular, tarih, birey psikolojisi, dönem çatışmaları Yakup Kadri’nin eser¬lerindeki başlıca temaları oluşturur. Sağlam bir gözlemci olan Yakup Kadri; Balzac, Flaubert ve Zola gibi sanatçılardan etkilenmiştir. Tutku Uluca yazdı.

Yakup Kadri Karaosmanoğlu, edebiyatın hemen her alanında eser vermiş bir sanatkârdır. 1889 yılında Mısır’da dünyaya gelen yazar, Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının ses getiren bir yazarı olmuş, yazdıklarıyla Milli Mücadele’ye destek vermiş, uzun yıllar milletvekilliği yapmış ve diplomatlık görevinde bulunmuştur.

Aristokrat bir aileye mensup olan yaza­rın çocukluğunun ilk altı yılı Mısır’da saray­da dadılar elinde, bir prens gibi yetiştirilerek geçmiştir. Onun yetişmesine ve mizacına yön veren kişi annesi olmuştur. Annesi, Yakup Kadri’nin öğretimine ve terbiyesine önem verir, ona Ekmekçi Kadın ve Monte Cristo Kontu’nu okur. Bu kitaplar, onun üzerinde büyük bir etki bırakır. Okumayı öğrendikten sonra oku­duğu ilk kitap da yine Monte Cristo Kontu olmuş­tur.

Hasan Ali Yücel, Yakup Kadri’nin karak­ter özellikleri hakkında şunları söylemiştir: “Zaman zaman kendisini zedeleyen, hırpalayan beden yıkımları ve acıları, bu na­rin vücut içinde, onun sinirlerini en korkunç sarsıntılara dayanır hale getirmiştir. Istırap, Yakup Kadri’nin bütün hayatında zekâsını ve duygusunu biledi. Eserlerindeki ve haya­tındaki şimşekler, daha çok menfi elektrik yüklü bulutların çakışlarıdır. Fakat bu hal, onu hiçbir zaman somurtkan bir insan yap­mamıştır. Çünkü içi hayat doludur, hareket doludur.”

Milli duyguları esas alır

Fecr-i Âtî’ye katılan yazar, daha sonra Milli edebiyat rüzgârına dâhil olmuştur. Fecr-i Âtî’de iken bu topluluğun bütün özelliklerini ve ferdiyetçi sanat anlayışını benimsemiş­tir. Daha sonra “sanat için sanat” anlayışının pek doğru olmadığına inanmış, Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra gerçekleri ve millî duygu­ları ele alan hikâyeler yazmaya başlamıştır. Milli Mücadele’ye kadar yazdığı romanların­daki kahramanlar kötümser ve pasifken, daha sonra yazdıklarında bu kahramanların müca­deleci ve aktif oldukları görülür.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/portre/yakup-kadri-karaosmanoglu-butun-romanlarimi-hatiralarimla-yazdim-h30016.html

Bu haber toplam 1200 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim