Bediüzzaman’ın seyahatleri ilim ve mefkûre amaçlıdır

Bediüzzaman’ın seyahatleri ilim ve mefkûre amaçlıdır
Türkiye Yazarlar Birliği Şanlıurfa Şubesi’nin 4 Mayıs 2019 tarihindeki “Cuma sohbetleri” programının konuğu Dr. Mahmut Askeri Küçükkaya oldu

Son eseri “Bediüzzaman Said Nursi Seyahatnamesi” ile ilgili bilgiler veren Küçükkaya, seyahatnameler üzerine akademik çalışmalar yaptığını ve Bediüzzaman Said Nursi Seyahatnamesi dışında Evliya Çelebi ile İbn-i Batuta’nın seyahatnameleri üzerine de çalışmaları olduğunu belirtti.       

Dr. Mahmut Askeri Küçükkaya, Bediüzzaman Said Nursi’nin küçüklüğünden vefatına kadar birçok yere uğradığını, dokuz yaşından itibaren anne ve babasından ayrıldığını, bazıları isteğe bağlı bazıları da zorunlu olmak üzere çeşitli seyahatlerde bulunduğunu belirtti. Kitabına “seyahatname” isminin verilmesindeki asıl amacın Bediüzzaman’ın seyahat ettiği yerler ile karşılaştığı olayların bir sıra takibi ile kronolojik olarak verilmesi olduğunu da söyledi.

 

 Küçükkaya sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bediüzzaman’ın seyahatleri daha çok ilim ve mefkûre seyahatleridir. Eğitime yeni bir soluk getirmek ve medreselerin ıslahı için seyahatlerine başlamıştır. En büyük hayali Doğunun geri kalmışlığını gidermek adına bölgede El-Ezher tarzında Medrese’tü-Zehra adıyla büyük bir üniversite kurmaktı. Bu amaçla yöneticilerle âlimlerle ve hocalarla görüşmüştür. Bediüzzaman seyahatnamesinin daha çok hüzün yönü ağır basar. Çünkü seyahatleri eğlence amaçlı değil dava uğruna çileli bir yolculuktu. İlmin izzet ve şerefini maddiyata değişmemek adına bu seyahatlerinde ve konakladığı yerlerde kimseden herhangi bir yardım kabul etmemiştir. Mardin’de âlim ve mollalarla yapılan ilmi düelloyu kazanmış ve kendisine takdim edilen hediyeler içerisinden sadece silah almıştır. Çünkü kendisi, yaklaşmakta olan Rus harbini sezdiği için silahlanmanın gerekli olduğu düşüncesindeydi. Muş ve Bitlis gibi şehirlerimizin Rus işgalinden kurtulmasında kendisinin talebeleriyle kurmuş olduğu gönüllü alayın önemi büyüktür.”

Bediüzzaman’ın, ilmiyle herkesi kendisine hayran bırakan bir şahsiyet olduğunu ifade eden  Küçükkaya,       Rüyasına giren peygamber efendimiz tarafından kendisine ilim müjdelenmiştir. Molla Celaleddin’den icazet almıştır. İngilizlerin doğuda Vahabiliği yayma faaliyetlerine karşı mücadeleler vermiştir. Doğudaki şeyhler ve aşiret ağaları kendisine ziyarette bulunmuşlarıdır. Her gece ezber yapardı. Okuduğu bir kitabı kolayca hıfzedebilirdi. Öyle ki kendisine “akli dengesi yerinde değil” raporun vermek isteyen doktora karşı doktorun masasında gördüğü anatomi kitabından dersler vererek doktoru büyük bir şaşkınlığa uğratmıştır. Bediüzzaman aynı zamanda dobra olup doğru bildiğini söylemekten asla çekinmezdi.Van Valisi’nin yaz mevsimini kastederek “bu mevsimde Başika Dağında kar olmaz “ demesi üzerine Başika Dağı’nda kar görmüş ve “Her şey senin bilgin dahilinde değildir.Vesselam” diyerek valiye haber göndermiştir.” diye konuştu.

Söyleşini sonunda, Şube Başkanı Doç. Dr. Mahmut Kaya, Şanlıurfa yönetim kurulu üyeleri Seyyid Ahmet Kaya, Eyüp Azlal, Mehmet Nur Şanda ile Muhammed Yusuf Akbaş seyahatname kitabının oldukça özgün bir eser olduğunu ve bu sohbetle birlikte Bediüzzaman’ın hiç bilinmeyen yönlerini de öğrendiklerini belirterek Küçükkaya’ya teşekkür ettiler.

img_0933.jpg

Bu haber toplam 1035 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim