• İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Erzincan’da Şiir Zirvesi Yapıldı

Erzincan’da Şiir Zirvesi Yapıldı
Türkiye Yazarlar Birliği’nin kuruluşunun 40. Yılı ve TYB Erzincan Şubesinin açılışı dolayısıyla “Şiirimizin 40. Yılı Paneli ve Erzincan Şiir Zirvesi” düzenlendi.

29 Ekim 2018 tarihinde Erzincan Belediyesi toplantı salonda gerçekleşen programda konuşan  Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, “Önemli kültür sanat faaliyetleri düzenleyen ve bunu 40 yıldır aralıksız sürdüren Türkiye Yazarlar Birliği’nin Erzincan’da şube açıyor olması ilimiz için önemli bir gelişmedir. Okuyan, düşünen ve yazan insanlara ihtiyacımız var. Gelişme, ilerleme ve kültürlü bir toplumun yolu buradan geçer.” dedi.

Başkan Başsoy, göreve geldikten sonra vatandaşların hayatını kolaylaştırmak için önemli projeleri hayata geçirdiklerini belirttikten sonra sözlerini şöyle sürdürdü: “Erzincan Belediyesi olarak bir taraftan altyapı ve üstyapı çalışmalarımızı gerçekleştirirken, diğer taraftan da sanat, kültürel ve sosyal belediyecilik ile ilgili güzel çalışmalar yapıyoruz. İlimizde bulunan tarihi yapıların restorasyonları yapılarak gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak için de çalışmalarımız sürüyor. Piri Sami Türbe Camisini hizmete açtık. Ayrıca, şehrimizin manevi değerlerinden olan Terzibaba Hazretlerinin kabrinin de bulunduğu Terzibaba mezarlığında çevre düzenleme çalışmalarımız devam ediyor.”

TYB  Şeref Başkanı D. Mehmet doğan da yaptığı konuşmada, “Bundan 10 yıl önce yazarlar birliğinin 30. Yıl dönümünde Kültür Kervanımız Erzincan’dan da geçmişti. O tarihte yine belediyenin katkıları ile şiir dinletileri ve edebiyat sohbetleri yapmıştık. Erzincan o tarihten bu yana çok değişmiş çok gelişmiş. Erzincan ülkemizde örneği olmayan bir şehir. Ondan fazla büyük deprem geçirmiş. Defalarca yıkılmış yeniden yapılmış, tarihi eser olarak şehir de hiçbir şey kalmamış Evliya Çelebi kaleden bahsediyor.  Galiba şimdi kale kapısının harabesi varmış. Kurşunlu Camii yine keza, Ulu Camii varmış ama kerpiçmiş o da yok. Hamam ve benzeri tarihi yapılar ne yazık ki 1939 depremine direnememiş.”   

Erzincan’ın çok önemli bir şehir olduğunu, yapılıp yıkılmalara rağmen şehrin önemini koruduğunu ifade eden Doğan, “Bugün burada şubemiz ülkemizin farklı illerinden gelen şairlerimizle şiir zirvesini icra edecek. Biz de bu vesile ile 10 yıl sonra Erzincan’ı ziyaret ettik ve şehri daha güzelleşmiş olarak gördük.”

Konuşmasında belediyelerin yaptıkları çalışmalara da değinen Doğan, “ Belediyeler günümüzde ciddi merhaleler kat etti. Önceleri asfalt yapar, yolları genişletir, kaldırım döşer, alt yapı hizmetleriyle ilgilenirdi. Daha sonra şehirde yaşayan insanların hayatlarını kolaylaştırıcı sosyal faaliyetleri yaptılar. Artık bundan sonra tüm şehirlerimizde kültürel belediyeciliğe doğru giden bir yol takip edilmelidir.” diye konuştu.

Erzincan Şube Başkanı Halil İbrahim Özdemir de yaptığı konuşmada, “Daha önce TYB Erzincan temsilciliğini yürüttüğüm  ilimizde bundan sonra şube olarak hizmet vereceğiz. İnanıyorum ki yazar, şair arkadaşlarımla bir araya gelerek bu şehre, bu ülkeye katkılarımız daha da büyüyecektir.” dedi.

“Şiiriyle, romanıyla, edebiyatı, sanatıyla Erzincan Türkiye’nin geleceğinde yer almaya, söz sahibi olmaya hazırdır. Şubemize üye olan arkadaşlarımız bunu başaracak birikime, kariyer ve deneyime sahiptirler” diye konuşan Özdemir yapacakları çalışmaları da şöyle sıraladı:

“Gençlik birimimizi kurarak okullarımızda yazmaya, okumaya meyilli öğrencileri desteklemek, seminer ve konferanslarla şair ve yazarların bilgi ve birikimlerini yeni nesillere aktarmak istiyoruz. Yazarlarımızın yaptığı çalışmaları kamuoyuna tanıtıp, imza günleri ile yazar ve okur buluşmalarını sağlamak, iletişimi güçlendirmek istiyoruz.”

Konuşmalardan sonra, “Şiirimizi 40 Yılı” paneli düzenlendi.

Prof. Dr. Ömer Özden’in yönettiği panelde Mustafa Özçelik,  Mehmet Kurtoğlu ve İsmail Bingöl, şiirin son 40 yıldaki gelişimini, yaşanan sorunları anlattılar. Konuşmacılar, yakın dönem şiir akımlarını geçmişle de kıyaslayarak, özellikle 2000’li yılların, şiirimizin yeni ifade yolları arama anlamında teknik sorunların en çok tartışıldığı yıl olduğunu ifade ettiler.

Programda şairler şiirlerini okudu.

Ülkemizin farklı illerinden gelerek şiir zirvesinde şiir okuyan şairler: Mehmet Kurtoğlu, Aysen Akdemir, Köksal Akar, İsmail Bingöl, Reşat Coşkun, Neslihan Eyüpoğlu, Mehmet Mutluoğlu, Mustafa Özçelik, Halil İbrahim Özdemir, Lütfi Şimşek, Tacettin Şimşek, Kamuran Tuna, Ayhan Uçar, Şeyhettin Yalçınkaya, Metin Yıldırım.

Etkinlikte,  Türk halk müziği sanatçısı Yavuz Durgun “Erzincan Türküleri” nden oluşan küçük bir konser verdi.

Şair, yazar ve öğrencilerin büyük ilgi gösterdiği programa, Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, TYB Vakfı 2. Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz, Başkan Danışmanı Ferhat Koç, Yönetim kurulu üyeleri Mahmut Erdemir, Mehmet Kurtoğlu, Erzincan Şube Başkanı Halil İbrahim Özdemir, TYB Trabzon Şube Başkanı Kamuran Tuna ve çevre illerden gelen TYB üyeleri katıldı.

img_6808.jpg

img_6859.jpg

img_6869.jpg

img_6876.jpg

img_6783.jpg

img_6990.jpg

Bu haber toplam 2090 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim