İzmir Şubesi'nde 100. yılında Azerbaycan konuşuldu

İzmir Şubesi'nde 100. yılında Azerbaycan konuşuldu
Türkiye Yazarlar Birliği İzmir Şubesi’nin konuğu olan Prof.Dr. Yavuz Akpınar, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin 100. yılı nedeniyle bir sunum gerçekleştirerek önemli bilgiler paylaştı.

Azerbaycan Tarihi ve Edebiyatı konusunda duayen isimler arasında yer alan Prof.Dr. Yavuz Akpınar bu hafta Türkiye Yazarlar Birliği İzmir Şubesi’nin misafiri oldu. Azerbaycan Cumhuriyeti’nin 100. yılı şerefine bir sunum hazırlayan Akpınar, Azerbaycan tarihini ele aldı. 100. yılını mayıs ayında tamamlayacak olan Azerbaycan Cumhuriyeti’ne ilişkin Türkiye’de de programların yapılması gerektiğini söyleyen Akpınar, Azerbaycan Türklerini Cumhuriyet kurmaya itme fikrinin nereden geldiğine de yaptığı sunum esnasında değindi. Azerbaycan tarihini anlatmaya başlayan Akpınar, Ermenilerin Azerbaycan topraklarının dörtte birini ele geçirdiklerini ve Ermenistan’ın neredeyse yarısının Türklerden alındığını belirtti. Azerbaycan’ın kullandığı dile dikkati çeken Akpınar, “1920’lerde Azerbaycan daha sade bir dil kullanmaya başlamıştır. Azerbaycan Arap alfabesiyle çok zor ilerleyebilmiştir. 1926’ya kadar ise hiç Latin alfabesi kullanılamadı” dedi. Haritalar üzerinden canlı anlatım yaparak aktarımlarda bulunmaya devam eden Akpınar, o dönemler aşırı bir göç hareketliliğinin de göz ardı edilemeyecek kadar fazla olduğunu vurguladı. Erivan Bölgesinin neredeyse yok olduğunu kaydeden Prof.Dr. Akpınar, o dönemler aktif rol oynayan Alimerdan Topçubaşov’dan da bahsetti.

BAĞRINA BASTILAR

1918 yılının Mart ayında Bakü’de ortaya çıkan yangın sonucu bir gazete binasının yakıldığını aktaran Akpınar, “Bu süreçte Azerbaycan Türkleri, Türk ordusunu bağrına basıyor. Bakü yakılıp yıkılırken Türk ordusunun desteğiyle karşılaşılıyor. 15 gün boyunca Bakü resmen talan ediliyor. İsmailiye Binası o talan sonucu yakılıyor” cümlelerine yer verdi. Gence’de cenazelerin kaldırıldığı görüntüleri gösteren Akpınar, Azerbaycan bayrağına ilişkin de konuşarak, “Azerbaycan’ın ilk bayrağı gördüğünüz üzere şimdiki Türk bayrağının aynısı. Ancak zamanla değiştirildi. Şimdiki hali ise üç renkten oluşmaktadır” dedi. General Nuri Paşa’dan da söz açan Akpınar, 1918 yılında Azerbaycan Parlamentosu’nun ilk açılış toplantısının ne zaman, nerede ve kimler tarafından yapıldığına değindi. Akpınar, bu parlamento da neredeyse 20 tane Ermeni milletvekilinin olduğunu söyledi. Yaptığı sunumda Azerbaycan’da yer alan Türk Şehitler Abidesinin taslağını da katılımcılara gösteren Akpınar, Bakü Türk Şehitliğinin günümüzdeki halini de görüntüledi.

KİMSE YAYINLAMADI!

“Kafkas İttihat ve Terakki Fırkası olmasaydı Azerbaycan olmazdı” diyen Akpınar, fırkanın önemine de böylece dikkati çekmiş oldu. 100. yıl hatırına Azerbaycan Ordu Bildirisi’ni yakın bir zamanda yayınlayacağını kaydeden Akpınar, “Şu ana kadar kimse yayınlamadı. Rus arşivinden ve o zamanın gazetelerinden alınma bildiriler bunlar” açıklamasını yaptı.

Sultan Gümüş

Bu haber toplam 860 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim