Kapalıçarşı Şiirleri Yarışması Ödülleri Sahiplerini Buldu

Kapalıçarşı Şiirleri Yarışması Ödülleri Sahiplerini Buldu
Kapalıçarşı Yönetim Kurulu tarafından Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi'nin desteğiyle düzenlenen "Şairlerin İzinde Kapalıçarşı Şiirleri Yarışması"nın kazananları belli oldu ve dereceye girenler ödüllerini aldı.

TYB İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı, ödül töreninde yaptığı konuşmada, yarışmaya çok iyi şiirlerin geldiğini ve tercih yapmakta güçlük çektiklerini söyledi.

Şiirle şehir arasında bir bağ olduğu yorumunu yapan Bıyıklı, "İnsanın en büyük erdemi şehir kurmak ve şairin gayesi dünyayı güzelleştirmek ise, şehirler şiirin otağı olur. Mimarlarla şairler arasındaki akrabalık çok derindir. Yalnız Sinan'ın ve Baki'nin şahadetleri bile yeterli olur bu bağı teslim etmek için. Mimar şuurunu kaybederse, şehir de şiirini kaybeder dolayısıyla. Şiirin damarlarıdır şehirler ve şiir taze kan taşır şehrin şah damarlarına. İnsan şehre, bir şiire varır gibi ansızın girer. Şairlerin şiire girişleri daha bir böyledir ve bir payitahta girer gibi girerler şairler şiire. Yaşadığı şehrin kendini etkilemediğini düşünmek, bir insan için düşünülemez şeylerin başında gelir." diye konuştu.

 

KAPALIÇARŞI BİR KÜLTÜR MERKEZİ

Bıyıklı, şairlerin dilini, yaşadığı mekâna yasladığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Ustalar hep şiirin hayatiyetinin şehrin hayatıyla olan sarsılmaz rabıtasından bahsedegelmişlerdir. İstanbul bu manada kendisine nasıl en çok şiir yazılan şehirse İstanbul'un nezih mekânlarından Kapalıçarşı da hakkında en çok şiir yazılan mekânlardandır. Bu yarışma sayesinde Kapalıçarşı'nın sadece bir çarşı olmadığını, aynı zamanda bir kültür merkezi, bir tarih ve kültür noktası olduğunu da anlamış olduk. Esnaflık, ticaret, ekonomi önemlidir ama bunları kültürle birleştiremezsek bir şeyler hep eksik kalır. Atalarımız başka coğrafyalara ticaret için gittiğinde bizim kültürümüzü de götürmüşler. Dolayısıyla bugünün iş adamlarına da ticaret elbette olacak, işletmeniz devam edecek ama işletmelerinize mutlaka kültürü eklemeleri gerektiğini söylemek istiyorum."

Kapalıçarşı'nın bir önceki yönetim kurulu başkanı Ahmet Kökler de yarışmaya kendi döneminde başladıklarını vurgulayarak, edebi anlamda tarihe not düşecek bir etkinliğe imza attıklarını dile getirdi.

 

3 KATEGORİDE 9 ÖDÜL

Kapalıçarşı Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Cem Özboyacı ise dereceye giren ve girmeyen tüm katılımcıların, adını Kapalıçarşı tarihine yazdığını aktardı.

Özboyacı, Kapalıçarşı'nın herkesin ortak kültür mirası olduğunu belirterek, "Çarşımızın Orhan Veli'lere, Sezai Karakoç'lara, Edip Cansever'lere ve nice şairlere neden şiirsel bir kaynak olduğunu anlamak çok zor değil. Kapalıçarşı'nın bir esnafı ve yönetimdeki bir temsilci olarak böyle bir yapıya hizmet etmenin gururunu ve onurunu yaşıyorum. Umarım bu farkındalığa ve sorumluluğa sahip insanların olduğu bir Kapalıçarşı bilinci her daim olur." değerlendirmesinde bulundu.

Yarışmanın “Şairler” kategorisinde "Zamanın Ruhu Kubbelerinde" şiiriyle Mahmut Topbaşlı birinci, "Güvercin Duası" şiiriyle İbrahim Şaşma ikinci, "Kapalıçarşı Terennümleri" şiiriyle Nihat Malkoç da üçüncü oldu.

"Kapalıçarşı İçinde" şiiriyle Ahmet Çınar “Ben de Şiir Yazarım” kategorisinde birincilik ödülüne layık görülürken, "Kapalıçarşı'ya Muhabbet" şiiriyle Zeynep Güler ikincilik, "Kapalıçarşı" şiiriyle Güven Altın da üçüncülük ödülünü aldı.

Edebiyat fakültesi öğrencilerinin yer aldığı "Üçüncü Kategori"de ise "Kapalıçarşı Seyyahı" şiiriyle Hasret Topçu'ya birincilik ödülü takdim edilirken, "Payitaht" şiiriyle Yusuf Makine'ye ikincilik, "Kapalıçarşı'nın Sözcükleri" şiiriyle Adem Göktaş'a da üçüncülük ödülü verildi.

Oyuncu Ferdi Atuner'in Orhan Veli Kanık'ın "Kapalıçarşı" şiirini okuduğu törende jüri üyelerine ve yarışmada emeği geçenlere plaket takdim edildi.


20.jpg

Bu haber toplam 1728 defa okunmuştur
  • Yorumlar 2
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim