• İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

Kaybolan Coğrafyanın Kaybolan Değerleri: Son Şam

Kaybolan Coğrafyanın Kaybolan Değerleri: Son Şam
TYB Konya Şubesi’nin bu hafta düzenlediği etkinliğin konuğu, Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Harmancı idi.

Mehmet Harmancı, konuşmasına başlarken programın “Son Şam” kitabı üzerine bir söyleşi niteliğinde devam edeceğini belirterek, şehir metafiziğine giriş diye adlandırdığı kısa girizgâhla konferansına başladı.

Şam’da Camiü’l Emeviyye diye söylenen bizde ise Ümeyye (Emevi) Camii olarak bilinen meşhur camiden, bu caminin mescit olarak inşa edilmeden önceki geçmişinden kısaca bahseden Harmancı, bir mescit olarak inşa edilmeden evvel Aziz Yuhanna Kilisesi olarak istihdam edildiğini, ondan önce ise Roma-Pagan Mabedi olarak kullanıldığını, caminin bu evrelerinden sonra, mescit olmaya doğru gelişinden bahsetti. Sonra o toprağın kaderini mi yaşıyor üzerindeki binalar diyerek Sezai Karakoç’un şu dizeleri ile konuşmasına devam etti:

“Ve Kudüs Şehri

Gökte yapılıp yere indirilen şehir

Tanrı şehri ve bütün insanlığın şehri,

Şairin dediği gibi bir kısım şehirler gökte yapılıp yere indiriliyor, bir kısım şehirler de yerde yapılıp, göğe doğu ağıyorlar mı acaba?” diyen Harmancı, Şam şehrinin de mâbet örneğinden hareket ettiğimizde, şehirlerin de kaderleriyle ilgili derin tarihi olan, etkileyici bir safhalardan geçmiş bir şehir olduğunu, şehrin bugünkü geldiği noktanın daha önce yaşadıklarından bağımsız düşünülemeyeceğini, bundan sonra gideceği yerle ilgili fikir verebileceğini de söyledi.

Programa katılan misafirlerin soruları ile devam eden programda, Şam şehrinin Konya ile benzerlikleri ve tarih boyunca süren ilişkisi hakkında gelen sorular üzerine, Harmancı da Şam şehrinin Konya şehrine maneviyatı, sükûneti, yaşam tarzları açısından benzediğini, şehirlerin arasında da ruh kardeşliği olduğunu söyledi ve tarihi süreçte iki şehir arasında var olan insan ve bilgi dolaşımına değindi.

Şam’ı nerede kaybettik diye gelen bir başka soruya ise “Şam’ı kaybettiğimizi düşündüğüm yer mazi ile atinin buluştuğu nokta olan insanı yetiştirememekten kaynaklanıyor. Şam’ı Osmanlı’nın dağılmasıyla, devlet düşüncesinin dağılmasıyla kaybettik, coğrafya olarak. Ama insani bakımdan, hepimiz birlikte kayboluyoruz. Geçmişe gitmek mümkün değil, geleceğe gitmek mümkün değil. Bugünü adam gibi yaşamak zorundayız” diyen Mehmet Harmancı, aslında ortada tek meselemiz var adı “İnsan” diyerek sözlerini tamamladı.

Konuşmacıya günün anısına Katılım Belgesi’ni Konya Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Köseoğlu  ve Harmancı’nın babası takdim ettiler.

Köseoğlu hediye takdiminde salondaki gençlere “Konya kültürüne büyük emeği olan hocanızı iyi takip edin.” Tavsiyesinde bulundu.

Toplu fotoğraf çekiminden sonra program sona erdi.

son-sam-2.jpgson-sam-3.jpg

Bu haber toplam 1132 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim