• İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Köşkün mermerleri hamam inşaatında kullanıldı

Köşkün mermerleri hamam inşaatında kullanıldı
Araştırmacı-yazar Mehmet Ali Uz, Konya Şubesinde düzenlenen konferansa katılarak “Konya’da Yaşatılan Selçuklu Değerleri: Mahalle ve Sokak İsimleri” konusunda konuştu.

24.02.2019 tarihinde düzenlenen etkinlikte konuşan Mehmet Ali Uz, “Konya kadim bir başkenttir. Ancak bir başkentte bulunması gereken tarihini bu güne taşımayı becerememiştir. Buna ister bilgisizlik diyelim ister ihanet. Gerçek olan tarihimize sahip çıkmakta gevşek davranmışız.” diye konuştu.

Kale surları bina tamiratlarında kullanıldı

1867 yılında Konya büyük bir yangın olduğunu, bedesten ve Camiinin yandığını, yangın sonrası tamirat için Konya surlarının taşları kullanıldığını belirten Uz, Daha sonra çıkan ikinci bir yangın sonrasında Hükümet Binası yanmış. Burasının tamiratında da kale surlarının taşları kullanılmış. Yani o muhteşem surlar tamirat için yıkılıp yok edilmiş.” dedi. 

Bin yedi yüzlü yıllarda ise Alaeddin Tepesi karşısında yapılmakta olan bir hamam için şehir yönetiminden izin alınarak Alaeddin Köşkünden mermerler ve taşların sökülerek inşaatta kullanıldığını söyleyen Mehmet Ali Uz “Köşkün harap olduğunun görülmesi üzerine iznin iptal edildiğini” söyledi.

Cumhuriyet Döneminin hemen başlarında da Vakıf Mallarını satılması ile birçok medrese ve türbenin etrafındaki araziler ile birlikte satıldığını ve bu eserlerin satın alanlar tarafından yok edildiğini belirten Uz, 1921 yılında Alaeddin Tepesinde bulunan Eflatun Mescidinin Rumların Kiliseye çevirmek istemeleri yüzünden Fahrettin Altay Paşa tarafından dinamitle yıktırıldığını yine aynı paşa tarafından İnce Minare Medresesinin bir bölümünün yıktırıldığını olayın İsmet İnönü’nün kulağına gitmesi üzerine bu yıkımın durdurulduğunu” ifade etti.

Osmanlı Döneminde mahallelerin mescitler etrafında kurulduğunu ve kurulan bu mahallelerin mescidin ismi veya mescidi kuran kişinin adını aldığını belirten Mehmet Ali Uz, “Abdülaziz Mahallesi bunun en güzel örneğidir” dedi.

Sokakların da bilenler için bir anlam taşıdığını ancak bilmeyenler için bir şey ifade etmediğini söyleyen Mehmet Ali Uz, “Biz şehir tarihçileri için bu isimler bilgiye ulaşmakta büyük değer taşıyor. Yeri belli olmayan birçok türbe ve medreseye sokak isimleri sayesinde ulaşabiliyoruz. Bir dönem sokaklara numara verilmeye kalkışılmıştı. Biz o dönemde valiye bu konuda bilgi verdik. Sanıyorum bu karardan vazgeçildi” dedi.

Konya’da altın yılımızı kutluyoruz

Programda bir konuşma yapan Şube Başkanı Prof. Dr. Hayri Erten “2019 TYB Konya Şubesi’nin kuruluşunun 25’nci yılı. Biz bu yılı “Altın Yıl” olarak isimlendiriyoruz. Türkiye’de bir sivil toplum kurumunun 25 yılı tamamlaması hem de her yıl artan bir enerji ile etkinlik sayısını artırarak bunu devam ettirebilmesi büyük bir başarı. Bu yıl daha donanımlı ve daha istekliyiz. Hiçbir siyasi görüşe angaje olmadan mensubu olduğumuz milletin değerlerine ve kültürüne olumlu katkıda bulunmak için gayret ediyoruz. İçinde yaşadığımız şehre hizmet etmek ve bunun karşılığını görmek bizim için en büyük ödül olacaktır. İnşaAllah bu yıl daha verimli bir yıl geçireceğiz. Bize destek olan Büyükşehir Belediyesine, Selçuklu ve Karatay Belediyelerine ve diğer ilçe belediyelerine teşekkür ediyoruz. Bizim faaliyetlerimizi kamuoyuna duyuran şehrimizin kıymetli basın yayın kuruluşlarına da ayrıca teşekkürü bir borç biliyorum.” dedi.

Konuşmanın sonunda Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın Daire Başkanı Ahmet Köseoğlu ve Prof. Dr. Saim Sakaoğlu Mehmet Ali Uz’a günün anısına bir plaket takdim ettiler.


degerler-3.jpg

Bu haber toplam 550 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim