• İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

Kulalı Mustafa Nuzûlî ve Tasavvuf Şiiri

Kulalı Mustafa Nuzûlî ve Tasavvuf Şiiri
Prof. Dr. Kenan ERDOĞAN 25 Mart 2017 Cumartesi Günü “Kulalı Mustafa Nuzûlî ve Tasavvuf Şiiri” üzerine konuştu.

Pek bilinmeyen bir isim olan ve hakkında yeterli malumata sahip olmadığımız bir değeri araştırıp edebiyatımıza  divanını  kazandıran Prof. Dr. Kenan ERDOĞAN;

“17. yüzyılın sonu ile 18. yüzyılın ilk yarısında yaşayan ve asıl adı Mustafa olan Nuzûlî Manisa‟nın Kula ilçesinde yetişmiş mutasavvıf bir şairimizdir. Bazı beyitlerde ifade ettiğine göre şair, soy bakımından Hz. Peygamber‟e dayandığı için şiirlerinde bazen “Nuzûlî” bazen de “Seyyid” mahlasını kullanmayı tercih etmiştir. Tahsili konusunda net bilgiler bulunmamaktadır. Ancak bazı şiirlerinden hareketle yorum yapılarak kendisinin düzenli bir eğitim görmediği ifade edilmiştir. Halvetî tarikatına bağlı olan ve bunu şiirlerinde de dile getiren Nuzûlî, 1744‟de Kula‟da vefat etmiş ve orada defnedilmiştir. Şiirlerinde dini-tasavvufî konuları işleyen şair, hem hece hem de aruz ölçüsüyle yazmıştır. Nuzûlî‟nin iki divandan oluşan bir divanı bulunmaktadır.  Şiirlerinde Mehmet Niyazi-i Mısrî ve Yunus’un tesirini görmek mümkündür.” dedikten sonra  Nuzûlî’den bir şiir okuyarak konuşmasını tamamladı. Daha sonra soru-cevaplarla devam eden söyleşi, edebi sohbetle koyulaşarak devam etti.  Günün anısına hatıra fotoğrafları çekildi. Konuşmacıya Katılım Belgesi takdim edildi.

Bu haber toplam 1894 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim