• İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C

TYB İstanbul'da İki Fırat İki Kızıltuğ Programı Gerçekleşti

TYB İstanbul'da İki Fırat İki Kızıltuğ Programı Gerçekleşti
İki Fırat İki Kızıltuğ programı yoğun ilgiyle gerçekleşti.

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi’nde edebiyatın ve mûsıkînin yakın tarihini konu edinen, Menekşe Özkaya’nın hazırladığı İki Fırat İki Kızıltuğ kitabının tanıtım programı gerçekleşti. Katılımcıların yoğun bir ilgiyle takip ettiği programın açılış konuşmasını Prof. Dr. Ümit Meriç yaptı. Meriç konuşmasında şunları söyledi:

“Fırat Hoca’yı tanıyan on binlerce insan var. İki Fırat iki Kızıltuğ kitabının çıkmasıyla bu on binler, yüz binlere ulaşacak. Ben öncelikle kitabın başlığı hakkında birkaç şey söylemek istiyorum. Kitabın ismi hocamızın şahsiyetinin zenginliğini de ifade etmektedir.  Bana kalırsa “Bin bir Fırat bin bir Kızıltuğ” demek gerekir. Gerçekten Fırat Hocamız şahsiyetinin zenginliği ve derinliğiyle ülkemizin nadir yetiştirdiği değerlerden bir tanesidir.”

Meriç sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye çocuklardan oluşan bir toplum olduğu için, yeni yetişen çocukların kulaklarına üflediğimiz seslerin bizim bin yıllık dünyamıza aykırı sesler olmaması lazım gelir ve özellikle Batı’dan gelen “İyi ki doğdun…” şarkısına itiraz ederek Fırat Hoca’nın yapmış olduğu bir doğum günü şarkısı var ve yine yuvalardan itibaren alınan eğitimde Fırat Hoca’nın bir repertuarının hazırlanarak okullara gönderilmesi lazım gelir.”

Ümit Meriç’in açılış konuşmasından sonra sazıyla sözü alan Fırat Kızıltuğ ise şöyle konuştu:

“Karacaoğlan’ın 1650 senesinde saf Türkçe’yle yazdığı şiirler bugün 21. yüzyılda hâla bestelenip söyleniyor. Bugün bizlerin böyle bir dile ve şiire ihtiyacı var. Ondan yaklaşık 100 yıl kadar sonra Şerbetçi İbrahim Ağa’nın bestelediği ve bugün hâlâ icra edilen şarkılarımız var. Hiçbir milletin bu kadar eski şarkıları yoktur.  Bu şarkıların yaşamasının sebebi Türkçe oldukları içindir.”

Program, Fırat Kızıltuğ’un Türk mûsıkîsinden örnekler icra etmesiyle devam etti ve kitap imzasından sonra son buldu.

 

1-(16).jpg2-(11).jpg

Bu haber toplam 1010 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim