• İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

TYB İstanbul’dan Ahmet Muhtar Büyükçınar Programı

TYB İstanbul’dan Ahmet Muhtar Büyükçınar Programı
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi “İrfan Öncüleri” programında, Ahmet Muhtar Büyükçınar’a özel bir toplantı yapılacak. Toplantı, 6 Nisan Cumartesi günü saat 17.00’de TYB İstanbul’da başlayacak.

“İrfan Öncüleri” programları TYB İstanbul’da devam ediyor. İlim ve irfan çevrelerinin, bilhassa ibretli hayatı ve din hizmeti yolunda yorulma bilmez mesaisiyle tanıdığı Ahmet Muhtar Büyükçınar konuşulacak. Mahmut Bıyıklı’nın yöneticiliğini yapacağı programın konuşmacıları, Prof. Dr. Mustafa Uzun ve Prof. Dr. Cihan Okuyucu olacak. Söyleşi, 6 Nisan Cumartesi günü saat 17.00’de TYB İstanbul Şubesi’nin merkezi olan tarihî Kızalarağası Medresesi’nde başlayacak.

 

Ahmet Muhtar Büyükçınar Kimdir?

1920 yılında Gaziantep’te doğdu. Bir yaşında annesini kaybetti ve merhametsiz bir babayla zalim bir üvey ana elinde çok sıkıntılı bir çocukluk geçirdi. Yedi yaşından on yedi yaşına kadar çoğu gurbetlerde; dokumacılık, sığırtmaçtık, bağ bekçiliği, çerçilik, kebapçılık, aşçılık, baklavacılık, marangozluk, deniz hamallığı ve ırgatlık yaptı. Dinî baskıların en koyu olduğu 1937 yılında, gönlünü dolduran Kur’an aşkıyla her şeyi bırakıp Arapça ve dinî ilimleri öğrenmeye ve öğretmeye başladı. Uzun yıllar polisle kovalamaca oynadı, hapse girip çıktı, kaçak olarak Halep’e ve Şam’a gidip okudu. Bütün bu baskılara; “ya ilim ya ölüm” parolasıyla karşı koydu. Bilahere on iki sene Ezherde okuyup Yüksek Lisans yaptı. Şeyhülislâm Mustafa Sabri, Zâhid Kevserî ve Yozgatlı İhsan Efendilerden istifade etti. İhvan hareketini, Nasır ihtilâlini ve Arap-İsrail savaşını yakından takip etti.1962 yılında, Hicaz’da ve Libya’da hocalık gibi cazip teklifleri reddederek, diplomasının bile sayılmadığı ülkesine hizmet için geri döndü. Harici çalışmalarıyla maişetini temin ederken İmam Hatip Lisesi ve İlahiyat Fakültesi talebelerine Arapça ve İslâmî ilimler okuttu; onlar için kurslar açtı; yaz kampları tertipledi. 1977’de Diyanet İşleri Haseki Eğitim Merkezine tayin olundu. Burada dokuz seneArapça, Tefsir ve Hadis hocalığı yaptıktan sonra yaş haddinden emekli olarak Yalova-Esenköy’e yerleşti. (1985) Emekliliğinden vefatına kadar -hastalığının ilerlediği son birkaç yıl hariç- evinde, yine talebeleriyle ve yazmakta bulunduğu eserleriyle meşgul oldu. 6 Nisan 2013 yılında Hakkın rahmetine kavuşarak Esenköy’deki aile mezarlığına defnedildi.

Bugün birçoğu çeşitli üniversitelerde öğretim üyesi olan talebeleriyle birlikte tercüme ettiği; Hadislerle Müslümanlık, Muvatta, Sünenü’n-Nesâî, et-Tergîbve’t-Terhîb isimli hadis külliyatları yanında; Dinimiz ve Hayatımız-Dinî Suallere Cevaplar; Mutluluk Yolları-Hayat Kitabı, Hayatım İbret Aynası, Bütün Yönleriyle İslâm İlmihâli isimli telif eserleri vardır. Ayrıca sohbetleri, İrfanSohbetleri adıyla yayımlanmıştır.

 

 

 

 

Sorularınız için:

 

E: tybistanbul1@gmail.com │ T: 0 212 527 75 17-18

 

Tarih : 6 Nisan 2019 Cumartesi │ Saat: 17.00 │ Yer: TYB İstanbul Şubesi

 

buyukcinar.jpeg

Bu haber toplam 1456 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim