• İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C

"Geleneksel değerlerimizi nostalji olmaktan çıkarmalıyız"

"Geleneksel değerlerimizi nostalji olmaktan çıkarmalıyız"
TYB Ankara Sohbetleri'nde 7 Haziran Cumartesi günü Yrd. Doç. Dr. Cengiz Karataş'ın sorumluluğunda Yrd. Doç. Dr. İbrahim Ethem Arıoğlu ile "Geçmişten Günümüze Türk Halk Tiyatrosu" başlıklı bir program gerçekleştirildi.
DSCF5918

TYB Ankara Sohbetleri'nde 7 Haziran Cumartesi günü Yrd. Doç. Dr. Cengiz Karataş'ın sorumluluğunda Yrd. Doç. Dr. İbrahim Ethem Arıoğlu ile "Geçmişten Günümüze Türk Halk Tiyatrosu" başlıklı bir program gerçekleştirildi.

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde Türk Halk Edebiyatı derslerine giren Arıoğlu’nun çalışma alanları Türk Halk Edebiyatı, Halk Bilimi, Halk Tiyatrosu, Kültür Politikaları, Somut Olmayan Kültürel Miras, Halk İnançları gibi alanlar… Doktora tezinde de “Günümüzde Meddahlık” üzerine çalışmış.

Cumartesi günü yapılan "Geçmişten Günümüze Türk Halk Tiyatrosu" başlıklı sohbeti ise hem kendi çalışma alanları hakkında hem de Türk Halk Tiyatrosu'nun geçmişteki ve günümüzdeki durumu hakkında bilgiler veren ve yoğun sorularla karşılık bulan bir sohbet oldu.

Arıoğlu, “geleneksel halk tiyatrosu”, “seyirlik oyun”, “tarihî türk temaşası”, “tarihî halk tiyatrosu” gibi çeşitli şekillerde ifâde edilen tiyatromuz hakkında bilgiler sundu. En önemli mesele olarak da; bu tiyatromuzun bugün yaşayıp yaşamadığı, yaşıyorsa ne oranda yaşadığı meselesini gösterdi. “İnsanların aklına böyle bir tiyatroya ihtiyaç olup olmadığı sorusu da gelebilir” diyen Arıoğlu, bu tiyatronun ya da diğer geleneksel değerlerimizin bugün az da olsa yaşatıldığını ama başka formlarda da yaşatılmasının mühim olduğunu düşündüğünü söyledi ve bunları birer nostalji olmaktan çıkarmak hayatımızın bir yanı haline getirmek gerektiğini düşündüğünü aktardı.

Meddahlık üzerinde de hususi olarak görüşlerini aktaran Arıoğlu, meddah kelimesinin “öven”, “övücü” anlamlarına geldiğini, Meddah’ın hem hikâye anlatma sanatının adı, hem de bu sanatı icra eden kişi olarak kullanıldığını aktardı. Osmanlı’da kahvehanelerin öneminden de bahseden Arıoğlu, meddahların özellikle buralarda sanatlarını icra ettiklerini söyledi.

UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Listesine 2008 yılında meddahlığın da alındığını söyleyen Arıoğlu, bunun dışında Mevlevi Sema Töreni, Nevruz, Karagöz, Aşıklık Geleneği, Geleneksel Sohbet Toplantıları, Alevi-Bektaşi Ritüeli Semah, Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali, Geleneksel Tören Keşkeği’nin de bu listeye dâhil edilmiş olduğunu aktardıktan sonra, bu değerlerin yaşatılması adına fazla bir çalışmanın da yapılmadığını ifâde etti.

Program katılımcılardan gelen yoğun sorulara verilen cevapların ardından son buldu.

Bu haber toplam 2618 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim