• İstanbul 13 °C
  • Ankara 15 °C

Yahya Kemal Beyatlı anıldı

Yahya Kemal Beyatlı anıldı
Türkiye Yazarlar Birliği Kırşehir Temsilciliği’nde, vefatının 60. Yıl dönümünde Yahya Kemal Beyatlı konferansla anıldı.

1 Aralık 2018 tarihinde Neşet Ertaş Kültür Merkezi’ndeki programda Beyatlı’nın yaşamını konu alan slayt gösterimi yapıldı ve ardından Dr. Maksut Yiğitbaş’ın verdiği konferansa geçildi. Konferansta Yahya Kemal’in sanatçı kimliği ve şiirleri üzerinde durularak büyük şairin yaşlanma ve ölüm temalı şiirlerinden kesitler okundu. Yiğitbaş, onun geçen asrımızda yaşayan son büyük Klasik şairimiz olduğunu dile getirerek rint kimliği üzerinde durdu ve şunları kaydetti: “Yahya Kemal Beyatlı, yirminci yüzyılda Türk şiir geleneğini sürdüren isimlerin başında gelir. Tanzimat’tan sonra başlayan yeni Türk şiirinin daha çok Cumhuriyet döneminde ürünler veren en güçlü şairlerdendir. Mektepte, Paris’te hem millet mefhumunu hem de edebiyat mevzusunu âleminde problem edinen; Anadolu’da vücut bulan Türk-İslam medeniyetine eşlik eden şiirinin ve düşüncesinin peşinde olan bir medeniyet sanatkârıdır. Ahmet Hamdi Tanpınar, hocası için kaleme aldığı Yahya Kemal adlı çalışmasında, onun ölümle ilişkisini şu şekilde değerlendirir: “Yahya Kemal metafizik ve dinî azap ve endişelerin adamı değildi. Sadece o, ölüm düşüncesinin kovaladığı adamdı.” Ölüm düşüncesinin peşinde olduğu bir şairin duyduğu ürküntünün en yoğun olduğu dönem şüphesiz yaşlılık evresidir. Beyatlı’nın şiirlerinde ölüm korkusu ve bu korkuyu canlı tutan yaşlılık, şiirlerine yer yer teslimiyet biçiminde; çoğu zaman da sendrom olarak yansımıştır.

Cumhuriyet sonrası Türk şiirinde, özgünlüğü ile farklı konuma sahip bir şairdir Yahya Kemal. Geçmişin gözden ırak tutulduğu yıllarda, geleneğin alicenap insanı olan bu büyük şair, rintliğin 20. yüzyılda timsali olur. Klasik Türk şiirini yeniden canlandırma gayreti şiir poetikasının özünü teşkil eder. Ardında sayıca az fakat çok büyük bir şiir mirası bırakan Beyatlı’nın taklidi, her değerli olan şey gibi olanaksızdır. Dolayısıyla çırağı olmayan bir ustadır o. Vefatının 60. yılında kendilerini rahmetle anıyoruz.”

Programa Kırşehir Belediye Başkan Yardımcısı Emre Şahinci ile birlikte üniversiteden öğretim üyeleri, öğrenciler ve ilgililer katıldı.

 
Bu haber toplam 605 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim