• İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

“Yahya Kemal Beyatlı Batının hayranı olmamıştır”

“Yahya Kemal Beyatlı Batının hayranı olmamıştır”
Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yeni Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fazıl Gökçek, İzmir Şubesinde düzenlenen sohbet toplantısına katılarak Türk edebiyatının önemli yazarı “Yahya Kemal Beyatlı” yı anlattı.

3 Kasım 2018 tarihinde, şubenin toplantı salonunda gerçekleşen etkinlikte "Eve Dönen Adam Yahya Kemal Beyatlı” başlıklı bir konuşma yapan Gökçek, “Eve Dönen Adam”ı başlık yaptım. Bu ifade bana ait değil, Tanpınar’ın kullandığı bir ifadedir. Her ne kadar Yahya Kemal şair kimliği ile tanınsa da bizler şairleri konuşurken yalnız şair kimliği ile konuşamıyoruz. Şairler yalnız bir şair değildir.” dedi.

Beyatlı’nın yurt dışından  İstanbul’a dönünce, Yakup Kadri ile birlikte, “İstanbul Akdeniz Havzası ve Edebiyatı” fikri üzerine çalışmaya başladığını söyleyen Gökçek sözlerini şöyle sürdürdü: “ Yahya Kemal, o dönem kendi edebiyatında aşağılık kompleksine düşmeyen tek şairdir. Batının hayranı olmamıştır. Batı karşısında aşağılık duygusuna kapılmıyor. Tanzimat projesi bir batılılaşma projesidir. Yahya Kemal, eşitlik içerisinde batıyla konuşan şairdir.”

Yahya Kemal Beyatlı’nın okurları,  edebiyat sevenler ve şube üyelerinin büyük ilgi gösterdiği sohbet toplantısının sonunda İzmir Şube Başkanı Levent Ertekin, Prof. Dr. Fazıl Gökçek’e verdiği bilgiler için teşekkür etti.

img_0252.jpg

img_0269-1.jpg

img_0272.jpg

Bu haber toplam 1149 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim