• İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

Yazan ve okuyanlar için şiir histir

Yazan ve okuyanlar için şiir histir
Şairler Meclisi Ankara Şubesinde toplandı.

19 Ocak 2019 tarihinde şube merkezinde gerçekleşen etkinliğe şairler; Ali K. Metin, Nermin Akkan ve Rana İslam Değirmenci konuşmacı olarak katıldılar.

‘Üç Şair ve Şiir Ummanı’ adı ile gerçekleştirilen programın açılışında konuşan şube başkanı Dr. İsmail Bozkurt, 2019 yılında kültür, sanat ve edebiyat faaliyetlerine hız vereceklerini söyledi.

Ankara Şubesi Yönetin Kurulu üyesi Rana İslam Değirmenci’nin yönettiği etkinliğin ilk konuşmacısı Ali K. Metin, ilk şiirlerinin Kahramanmaraş’ta çıkan “İkindi Yazıları” ve “Mektep” dergilerinde yayınlandığını söyledi.

Metin, “ Dünyayı daha güzel bir hale getirmek için yazılır. Özgürlük ve adalet en temel problemlerdir. Dünyayı adalet, özgürlük ve tevhit temellerinde geliştirmek gerekir. Şiir bağımsızdır, şiir yazarken şair özgürdür. Ben yazdığım şiiri barbar şiir olarak adlandırıyorum. Barbar, yani rahatsız eden, farklı, zihin konforumuzu ve ezberleri bozan, anti-konformist şiir. Bu yüzden tekinsizdir. Rahatsız etmeyen şiirden kuşku duymak lazım.....  Şiir yoluyla hakikat tecessüsümüzü diri tutar, şuurumuzu tekamül etiriririz. Şiirle düşünce arasında derin bir ilişki vardır. Şiir düşüncelerimize öncülük eder, istikamet kazandırır... Şair, gerçek şairler Türk şiirine bir müdahale yapmak ister, bu yolla dünyaya müdahalede bulunmak, kendisine ait bir iz bırakmak ister. "” diye konuştu.

Şairlerden Nermin Akkan da yaptığı konuşmada şairin toplumsal olaylara duyarsız kalmayacağını, 20 yıllık öğretmenlik ve çalışma hayatında edindiği birikimlerin de şiirine katkı yaptığını söyledi. Çelik daha sonra, 2018 yılında yayınlanan “Hece Mavisi” şiir kitabından “Niye Yarattın İnsanı” adlı şiirini okudu.

Konuşmasında şiir anlayışı hakkında bililer veren Rana İslam Değirmenci ise” Şiir, kanayan yüreklerin resmidir. Şiir histir; hem yazan hem okuyan için. Ân”ı kavramak, anlamak, hissetmek ve hissettirmek şiirdir. Şâir ise, ân’ı bize hissettirebilen; kalbe işleyeni az ve öz sözle anlatabilendir.” diye konuştu. Değirmenci vefat eden şairler Ali Haydar Tuğ ve Bahaettin Karakoç’a ithaf ettiği  “Varlığımız Tutuşunca’ isimli şiirini mecliste seslendirdi.

Şairler Meclisi’nde şiir anlayışlarını, beslendikleri kaynakları ve şiir teknikleri hakkında bilgiler veren şairlerin okudukları şiirler katılımcıların büyük beğenisini kazandı.

sairlermeclisi.jpg

Bu haber toplam 974 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim