• İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Abdülbaki Değer: Okuma kesintisiz bir süreç

Abdülbaki Değer: Okuma kesintisiz bir süreç
Abdülbaki Değer ile RÖPORTAJ

Maarifin Sesi: Okuma nedir? Kaliteli bir okuma nasıl yapılmalıdır?

DEĞER: Okumanın fetişleştirildiği günümüz dünyasında okumaya ilişkin etraflı bir değerlendirme pek kolay olmuyor maalesef. Zira içinde bulunduğumuz zamanın ruhu bizatihi okumanın kendisini yani neyi, nasıl okuduğumuzdan bağımsız olarak olumlayan bir yönlendirmede bulunuyor. Okumanın iyi olduğu, gerekli olduğu o kadar çok tekrar ediliyor ki eylemi anlamsızlaştıran, etkisizleştiren bir işlev görüyor artık. İşin vahim taraflarından birisi de bu önerileri dile getiren pek çok insanın aslında gerçekleşmesini arzu ettiğimiz anlamda bir okur veya okuma eyleyicisi olmaması. Yani pek çok alanda olduğu üzere burada da yapmadıklarını, yapamadıklarını öneren bir pedagojik açıkla karşı karşıyayız. Çok güzelse, çok önemliyse siz niye yapmıyorsunuz? Siz yapmıyorsanız çok önemsediğinizi niye söylüyorsunuz? Burası işin önemli bir boyutu.

Okuma esas itibariyle bir şifre çözmedir. Semboller üzerinden inşa edilmiş bir dünyanın içine girilmesi, onda yol alınmasıdır. Bu anlamıyla baktığımızda sadece alfabe üzerinden sınırlandırılmış bir okumadan değil insanın kültürel bir varlık olmasından kaynaklanan çok daha geniş bir düzlemde okuyucu olduğu gerçeğiyle karşı karşıyayız. Alfabeyi bilmeden de, klasik anlamda okumayı sökmeden de okumak mümkün hale gelir. Nitekim “ümmi” olduğu belirtilen Hz. Peygambere gelen ilk emir de “oku!”dur. Okuma, içinde bulunduğumuz hayatın sınırlarını hem yatay hem de dikey anlamda genişletme teşebbüsüdür bu anlamda. Bir anlam arayışına, dizginlenemeyen bir meraka, bir zorunluluğa, içinde bulunulan ortamın veya ilişki ağının doğal işleyişine veya okuyanın kişisel arzusuna vs. dayanabilir.

Devamı: https://www.maarifinsesi.com/2021/10/23/abdulbaki-deger-okuma-kesintisiz-bir-surec/

Bu haber toplam 632 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim