26 Ekim 2024 günü TYB Mehmed Âkif Divanı’nda gerçekleşen programı şair, eleştirmen Osman Özbahçe yönetti.
Kelimelerin hayat bulduğu, zirve yaptığı edebiyat türü şiir olduğunu söyleyen Birinci yaptığı konuşmada; “Okul yıllarımda ders kitaplarında çok güzel şiirler olurdu, onları severek okurdum. Necip Fazıl Kısakürek’in “İstasyon Şiiri” vardır. Bu şiir okuduğumda kendini kırda, bozkırın ortasında, bir istasyonda kabul derdim. Bu şiir ve Cahit Sıtkı Tarancı’nın “Küçük tren” isimli şiir vardır. Bu şiirle hem şiiri sevdim hem de şiirlerde anlatılanları sevdim. Diğer yandan şiir insanı tabiatla da barıştırıyor. İçine kapanık bir mizaha sahip olduğum için şiir teselli kaynaklarımdan oldu. Ben de “Hareket Dergisi’nde birkaç şiir yazdım. Ama hayatıma bir şiir okuyucusu olarak devam ettim.” dedi.
Birinci, “Her kelimenin iyi veya kötü yönde insan ruhuna bir tesiri vardır, ama biz bunun tesirini ölçemeyiz. Edebiyatın insan ruhuna etkisi vardır. Nurettin Topçu anlatırdı; Eğitimde ilk terbiye insan ruhunun terbiyesidir. Buna kalp terbiyesi diyoruz. Kelimeler kalbi şekillendirir. İkincisi kafanın terbiyesi. Kalp terbiyesi yapılmadan kafa terbiyesi yapıldığı takdirde bu işe yaramaz ve eğitimin çıkmazlarından biri de budur.” diye konuştu.
Konuşmasında biyografi yazarlığının ülkemizde yeteri kadar gelişmediğini belirten Birinci, “Merhum Mehmet Akif Ersoy ile ilgili bütün yayınlarda Akif’in hocası Baytar Miralayı Mehmet Ali Bey’in adı geçer. Hiç kimse bu adam kimdir diye sormaz. Ali Bey çok çalışkan, Jön Türk, şiir sever. Bir çok kes görevden alınmış, sürgünler yaşamış biri. Miralayı Mehmet Ali Bey 29 Ağustos 1923 yılında vefat etmiş ve naaşı Sahrayıcedid Mezarlığına defnedilmiştir. 5-6 ay biyografisi üzerinde çalıştım. Ziyaret ettiğimde ise mezar mermerinin yağmurdan soğuktan yıpranmış, esmerleşmiş olduğunu gördüm. Tarım Bakanlığına bir dilekçe yazdım, şu şahsiyetin şuarada mezarı var mezar taşının yapılması gerekir dedim. Sağ olsunlar yaptırdılar.” ifadelerini kullandı.
Programın sonunda, günün anısına Ali Birinci ’ye TYB yayınlarını TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan ve Osman Özbahçe birlikte takdim ettiler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.