• İstanbul 19 °C
  • Ankara 23 °C

Karataş: Niteliksiz sözlerin, şiir diye yazılmasını doğru bulmuyorum

Karataş: Niteliksiz sözlerin, şiir diye yazılmasını doğru bulmuyorum
Türkiye Yazarlar Birliği tarafından düzenlenen edebiyat, sanat ve düşünce alanının seçkin isimlerinin ağırlandığı Kırklar Meclisi’nin yirminci konuğu 30.09.2023 tarihinde yazar, akademisyen Prof. Dr. Turan Karataş oldu.

Yazar, akademisyen Karataş, şair-yazar Osman Özbahçe’nin hayatı, üniversite yılları, eserleri, hatıraları, şiir anlayışı ve Sezai Karakoç hakkındaki soruları cevaplandırdı.

Karataş, merhum şair, yazar düşünür Sezai Karakoç ile olan tanışmalarını şöyle anlattı:

“O günlerde Diriliş haftalık olarak çıkıyor, ben bazı haftalar dergiyi alıyordum. Bir iki yıl sonra tez konusunu belirlemeye çalıştığımız günlerde bir arkadaşımız Attila İlhan'ın şiirini çalışacağını söyledi. Fırsat bu fırsattı. Bütün cesaretimle Hocam Orhan Okay'ın karşısına çıktım, Sezai Karakoç'u ve eserlerini doktora tezi olarak çalışmak istediğimi söyledim. Hocam, ilk önce 'bilmem ki, nasıl olur' gibi temkinli sorular sordu. Ben de Attila İlhan olabildiğine göre, Sezai Karakoç da olabilir diye ısrar ettim. Hocam her zamanki nezaketiyle kabul etti sonunda. Sezai Bey’i şahsen tanımam 1991 yılında olmuştu. Hakkında doktora tezi yapmaya karar verince, o yaz İstanbul’a gittim ve Sezai Bey’i Üretmen Han’ın en üst katındaki Diriliş Yayınları’nda ziyaret ettim. Hakkında doktora tezi hazırlayacağımı söyledim, yardımlarını istedim. Pek oralı olmadı, ama hoşuna gittiğini sezdim. Bana sorarsanız çok önemliydi, bir sanatkâr hayattayken hayatı ve eserleri hakkında doktora tezi hazırlanması. Fakat, Sezai Bey her zamanki ciddiyetiyle “eserlerim ortada, aradığın her şey onlarda” mealinde bir şeyler söyledi. Ama bulmakta güçlük çekeceğim ilk yazılarından birkaçını, Şiir Sanatı dergisinin ilk sayısını, bazı gazete kesiklerini verdi.”

“Günümüz şairleri, iyi ya da kötü, bir şekilde şiir yazmaktadır. Ancak bir çok şiir gerçek anlamda şiir değil” diye konuşan Karataş, “Elbette, niteliksiz sözlerin, şiir diye yazılıp basılmasını, okunmasını doğru bulmuyorumNne manaya geldiği belli olmayan sözlerin, şiir diye okunması duygu sömürüsünden öteye gitmez. Esas olan; “halis şiiri” ortaya çıkarmak ve onun sunumunu yapmaktır. Halis şiir daima vardır. O, er ya da geç mutlak suretle sahibini bulur.”

img_3318-002.jpgimg_3289.jpgimg_3363.jpgimg_3376-001.jpg

Bu haber toplam 807 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim