• İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C

Ayşe Böhürler: Hayat ve ölüm tıbbileşirken…

Ayşe Böhürler: Hayat ve ölüm tıbbileşirken…

“Dünya görüşümüze uymayan her bilgi dezenformasyon değildir.” Yeni çağın iletişim dinamikleri yalan-yanlış bilgi haber üretimi ve yalana inanmaya hazır kitleler üzerinden ilerliyor. İletişimciler olarak bunu gözlemlerken, dikkatimi çeken bu cümleyi de paylaşmak istedim.

“Freud’a gelene kadar insan olarak hikâyemizi anlatma biçimimiz ölüme odaklıydı. Onunla birlikte bastırılmış cinsellik üzerinden hikâye anlattığı için ölüm felsefenin meselesi olmaktan giderek uzaklaştı… Ve artık ölümü değil şiddeti konuşuyoruz …”

“Bu neden böyle oldu? Ölüm karşısındaki davranışlarımız uzun süredir mi değişti?” sorusuyla yola çıkan Fatma Barbarosoğlu’nun yeni kitabı Aslında O Ölmedi hem üslubu hem de konular ve anlatım biçimleriyle bu yaz benim başucu kitabım oldu. Kitap uzun süredir masamdaydı ama belki de tam da kitapta anlatılan “ölüm” karşısındaki değişen tutumlarımız nedeniyle okumayı erteliyordum. Üç günlük bir tatile çıkarken “ne okusam, ne okusam” derken yanıma aldığımı iki kitaptan birisi oldu. Kitapta yer alan her bir ölüm yazısı öleni değil yaşayanı anlatıyor. Covid-19 sonrası sürece dair filozofların yorumlarından hiç birinin tek başına olan biteni açıklayamayacağını söylüyor.

“Çin’de yasaklar ortadan kalkınca Fransız çanta markası bir günde 2,7 milyon ciro yaptı. Bir günde!... İntikam alışverişi Zizek’in değil de Byung-Chul Han’ın haklı olduğunu mu gösterdi. Zizek virüsün Çin rejimini değiştireceğini iddia ederken Byung-Chul Han, Zizek’in yanıldığını söyledi. Çin şimdi salgına karşı başarılı model olarak kendi otokrat gözetleme devletini de satacak. Eskisinden daha büyük gururla dünyaya kendi sisteminin üstünlüğünü gösterecek. (Güney Koreli felsefeci, kültür kuramcısı Byung-Chul Han: Koronavirüs bizi bir sağ kalma toplumuna indirgedi”.

Devamı: https://www.yenisafak.com/yazarlar/ayse-bohurler/hayat-ve-olum-tibbilesirken-2063610

Bu haber toplam 156 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim