• İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

D. Mehmet Doğan'dan "Uzaktaki Yakın - Kaşgar" Konferansı

D. Mehmet Doğan'dan "Uzaktaki Yakın - Kaşgar" Konferansı
Kuruluşunun 35 yıl münasebetiyle “Ankara’dan Siirt’e Kültür Kervanı” yürüyüşünü başlatan Türkiye Yazarlar Birliği faaliyetin 3.

gaziantephaber

Kuruluşunun 35 yıl münasebetiyle “Ankara’dan Siirt’e Kültür Kervanı” yürüyüşünü başlatan Türkiye Yazarlar Birliği faaliyetin 3.gününde Gaziantep Üniversitesi’yle ortak olarak düzenlediği kültür etkinliğini gerçekleştirdi.

Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı D. Mehmet Doğan tarafından Atatürk Kültür Merkezi'nde "Uzaktaki Yakın-Kaşgar" adlı konferans verildi. 

Kaşgar'ın Müslüman Türk tarihinin besmelesinin çekildiği yer olduğunu söyleyen D. Mehmet Doğan, "İlk Müslüman hükümdar buradandı ve ilk Türkçe İslami eserler burada yazıldı. Karahanlı Hükümdarı Satuk Bugra Han, Kutadgu Bilig eserini yazan Yusuf Has Hacip gibi önemli şahsiyetler Kaşgarlı'dır. Medeniyetimizin ilk yayıldığı, bütün dünyaya dağıldığı merkez burasıdır. Şimdi o merkez modern binalarla kuşatılmış, küçücük bir nüvesi bırakılmıştır" diyerek, Yeni Kaşgar'ın eski Kaşgar'ı kuşatmaya almış durumda olduğunu söyledi. 

100 Yıl önce Kaşgarlı Mahmut'un tanınmadığını söyleyen Doğan, "Kaşgarlı Mahmut Malazgirt Zaferinden bir yıl sonra, 1072 yılında Abbasi Hilefetinin merkezi olan Bağdat'ta 'Divanı Lügatit Türk'ü yazmaya başladı ve iki yıl sonra bitirerek zamanın halifesine takdim etti. Bu kitabın sunuşunda deniliyor ki, 'Türklerin saltanatı uzun sürecek o yüzden herkesin Türkçe'yi öğrenmesi lazım. Ben de üzerime düşen vazifeyi ifa etmek için Araplara Türkçe öğretmek amacıyla 'Divanı Lügatit Türk' adlı bu eseri yazdım' diyor" şeklinde konuşarak Kaşgarlı Mahmut hakkında yakın tarihe kadar tüm bilinenlerin kendi anlatımlarıyla sınırlı olduğu söyledi. 

Konferansın sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Gür tarafından Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı D. Mehmet Doğan'a hediye takdim edildi. - GAZİANTEP

www.sondakika.com

Bu haber toplam 1643 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim