• İstanbul 18 °C
  • Ankara 19 °C

“Dünden Bugüne Aşıklık ve Halk Edebiyatı Bilgi Şöleni”

“Dünden Bugüne Aşıklık ve Halk Edebiyatı Bilgi Şöleni”
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın destekleriyle düzenlenen “Türkiye Yazarlar Birliği’nin 45. Yılında Ankara'dan Ardahan'a Kültür Kervanı” kapsamında Kars’ta “Dünden Bugüne Aşıklık ve Halk Edebiyatı Bilgi Şöleni”nin 2. oturumu yapıldı.

4 Ekim 2023 tarihinde Kafkas Üniversitesi Ahmet Arslan Kültür ve Kongre merkezindeki programı Doç. Dr. Adem Balkaya yönetti.

akif-arslan.jpg

Prof. Dr. Akif Arslan Aşık Edebiyatında Yenilikler başlıklı konuşmasında İslam öncesinde kamlarla/baksılarla başladığı düşünülen  aşıklık kültürünün saz, söz, nazım biçimleri gibi birçok boyutta geleneksel olduğunu, bununla birlikte bu gelenekteki atışma ve karşı aşığı mat etme özelliğinden dolayı yeniliğin de kaçınılmaz olduğunu, aşıkların rakip aşığı yenmek ve sanatlarını göstermek adına yeni uygulamalar ortaya koyduklarını, bu durumun ortaya çıkardığı dinamizimden dolayı yeniliklerin muhakkak incelenmesi ve kayda geçirilmesi gerektiğini dile getirdi.

bekir-oguzbasaran.jpg

Bekir OĞUZBAŞARAN  da yaptığı konuşma da; “Bütün dünya edebiyatları aşk mihveri etrafında döner, Türk edebiyatı da öyle. Bizim kültürümüzde iki çeşit aşktan söz edilir: Mecazî aşk, Hakikî aşk. Hakikî aşk Allah aşkı, Mecazî aşk da insana duyulandır. Genellikle hakikîsine giden yol mecazîsinden geçer. Aşkın da çeşitli ara tonları vardır: Sevgi, sevda, karasevda, muhabbet gibi.  Yunus Emre’den bugüne bizim edebiyatımızda da sayısız aşk şiiri söylenmiş, yazılmış. Bunca şair arasında bu konuda iz bırakmak gerçekten zor. İşte 17. yüzyılda yaşadığı kabul edilen Ercişli Emrah bu zoru başaran nâdir şairlerimizden biridir.” dedi.

fahri-tuna.jpg

Panelin üçüncü konuşmacısı Fahri Tuna da şunları söyledi:

“7 ayrı başlık altında Neşet Ertaş anekdotları üzerinden âşıkların karakteristik vasıflarını anlatan Tuna, 'okuma yazması bile olmayan Neşet Ertaş gibi aşıklar, irfan medeniyetinin doçentleri, profesörleridir. Adını bile bilmedikleri edebiyat türlerinde çok özgün eserler vermişlerdir. Âşıklar zarif ve merhametli insanlardır. Çok özgün imgeler / metaforlar üretmektedirler. Cömert, paylaşımcı ve digergamdırlar. Dürüst samimi ve ahlaklı insanlardır. Birçoğu mahviyet ve uzviyyet içerisindeki mazlum insanlardır.' Tespitleriyle sözlerini özetledi.”

turan-karatas.jpg

Türk edebiyatı içinde Türk halk edebiyatının yeri hakkında bir konuşma yapan Prof. Dr. Turan Karataş halk edebiyatında gelenek, etkileşim ve eğitim unsurlarına dair önemli bir konuşma yaptı.

Panelin sonunda konuşmacılara TYB’nin yayınlarından ve katılım belgesi takdim edildi.

Bu haber toplam 170 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim