• İstanbul 15 °C
  • Ankara 16 °C

Prof. Dr. Bayram Durbilmez: “Âşık Veysel Geleneği Yenileyen Bir Âşık”

Prof. Dr. Bayram Durbilmez: “Âşık Veysel Geleneği Yenileyen Bir Âşık”
UNESCO’nun 2023 yılını “Âşık Veysel Yılı” olarak ilân etmesi üzerine Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde “Âşık Veysel ve Âşık Edebiyatı” konulu bir panel düzenlendi.

Ankara’dan Ardahan’a Kültür Kervanı kapsamında düzenlenen “Âşık Veysel ve Âşık Edebiyatı” konulu bir panel TYB Genel Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan’nın açış konuşmasıyla başladı.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Kadı Burhanettin Konferans Salonunda yapılan paneli Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hilmi Ataseven yönetti. TYB kurucusu D. Mehmet Doğan’ın konuşmasından sonra söz alan Prof. Dr. Bayram Durbilmez 2023 yılının UNESCO tarafından “Âşık Veysel Yılı” ilan edildiğini, Âşık Veysel’in vefatının 50. yıldönümünde verilen bu kararın tesadüfi olmadığını söyledi. Türkiye Cumhuriyeti devletinin kuruluşunun 100. yıldönümünde Cumhuriyet Üniversitesinde ve Âşık Veysel’in memleketi olan Sivas’ta Âşık Veysel’i konuşmanın ayrı bir anlamı olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Bayram Durbilmez, Âşık Veysel'in geleneksel âşık sanatını modern zamanlara uyarlayarak, bu sanata kendi sesini de ekleyerek yeni bir soluk getirdiğini söyledi. Böylelikle Âşık sanatında bir Âşık Veysel kolu oluştuğunu ifade etti.

Durbilmez, Veysel’in, İslamiyet’in etkisi altında şekillenen geleneksel âşık sanatını korurken, modern Türkiye'nin sosyo-kültürel değişimlerini de eserlerine yansıttığını vurguladı. Durbilmez, Veysel'in “millet olma şuuru” konusundaki yenilikçi yaklaşımını ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş sonrası milli birlik ve beraberlik duygusunu eserlerinde işlediğini vurgulayarak Âşık Veysel’in, geleneği yenileyen ve aşık sanatını hem geçmişle hem de gelecekle buluşturan benzersiz bir sanatçı olduğunu aktardı.

Durbilmez, Âşık Veysel’in Cumhuriyet ile özdeşleşen bir âşık olduğunu, Türkiye Cumhuriyeti’nin Türk halkı tarafından benimsenmesine, millî birlik ve beraberlik şuuruyla hareket etmesine, Türk kültürünün temel özelliklerinin güncellenerek korunmasına, Türk çocuklarının tarih şuuru ve çevre bilinciyle yetişmesine çaba gösteren, yaşadığı çağ ve toplumla bütünleşen bir âşık, bir ışık olduğunu da ifade etti.

Programda, Prof. Dr. Turan Karataş, Dr.Doğan Kaya ve Dr. Berat Demirci de Âşık Veysel’in hayatı, eserleri, etkileri ve şiir anlayışa dair önemli açıklamalarda bulundular. Program, Uğur Kayapınar’ın Âşık Veysel türkülerinin söylenmesi ve panelistlere berat takdimi ile son buldu.

Devamı: https://www.kayserihakimiyet2000.com/haber/prof-dr-bayram-durbilmez-sik-veysel-gelenegi-yenileyen-bir-sik-5753.html

Bu haber toplam 294 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim