Son günlerde Çin tüm dünya medyasında ciddi boyutta sorunlar yaşayabilir değerlendirilmesiyle ilişkilendirilmeye başladı. En son da Financial Times yazarı Martin Wolf özet değerlendirmeler ile risklere  işaret etti.Önemli soru Çin diğer ülkelerden farklı ekonomi kurallarına mı tabi? Ünlü Martin Wolf bu soruya hayır cevabını veriyor. Nedenlerini aşağıya alıyoruz. 
Çin üç tane temel gözlem çerçevesinde tartışılıyor. Birincisi, Çin resmi istatistiklerine göre Çin'in net ihracatı GSYİH oranı olarak 2007 yılındaki yüzde 8.8 düzeyinden 2011 yılında yüzde 2.6 düzeyine düşmüş bulunuyor. Bu düşüş ile aynı dönemde Çin yatırımı GSYİH oranı olarak yüzde 42 düzeyinden yüzde 48 gibi çok yüksek olan bir düzeye çıkartmış bulunuyor. Bu kimin gözüyle bakılırsa bakılsın çok yüksek dozda bir değişim ve düzey!
Büyüme hızı yüzde 7'ye geriledi
Bu yatırım patlamasına paralel olarak ülke içinde kredi ve borç patlaması da yaşanmış. IMF tarafından verilen istatistiklere göre de 2013 yılının son çeyreğinde Çin'de "sosyal finansman" adı verilen kredi artışı sonrası kredi GSYİH oranı yüzde 200 düzeyine fırlamış. Bu finansman daha önce GSYİH oranı olarak yüzde 120 civarında imiş. Üstelik bu finansman Batı'da olduğu gibi bankacılık sisteminden gerçekleşmemiş. Tersine bu kredi ve borç zıplaması bizdeki geçmiş banker olaylarında olduğu gibi "shadow banking" adı verilen kanallardan gerçekleşmiş.
Yazının devamı için: http://www.aksam.com.tr/yazarlar/deniz-gokce/cin-mikroskop-altinda/haber-297171































Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.