• İstanbul 13 °C
  • Ankara 8 °C
  • İzmir 14 °C
  • Konya 10 °C
  • Sakarya 14 °C
  • Şanlıurfa 18 °C
  • Trabzon 14 °C
  • Gaziantep 17 °C
  • Bolu 12 °C
  • Bursa 12 °C

Edebiyat Tarihine Bir Dipnot: Aylık Dergi Şiir Özel Sayısı

Edebiyat Tarihine Bir Dipnot: Aylık Dergi Şiir Özel Sayısı

Dönemin havasını yansıtmak bakımından tipik bir özel sayı var elimizde: 1982'de iki dönem ard arda yayınlanan Aylık Dergi Şiir Özel Sayısı. İçerik, içerikte kullanılan dil, günün şairleri bakımından edebiyat tarihine bir not düşen bu özel sayıda şiirleriyle yer alanlara bakarak, genç şairler değil sadece, orta yaşa gelmiş şairler de kendilerine 'kimler varmış biz burada yoğ iken' diye bir soru sormalı ve köprünün altından geçen sulara bakmalıdır. Zaman en büyük süzgeç ve biz bunu Aylık Dergi’nin özel sayısından anlıyoruz. Kâmil Yeşil yazdı.

Aylık Dergi, Ankara’da yayımlanan bir dergi. Yaşar Kaplan tarafından çıkarılan dergi, edebi metinler yayımlamasına rağmen, yayımladığı şiirler, öyküler sayesinde değil, polemik türünden yazılar ve Yaşar Kaplan merkezli tartışmalarla gündem oluştururdu. Dönemin siyasi olaylarını tahlil ve tenkit, derginin edebi oluşunun önüne geçmiştir. Aylık Dergi’nin üslûbu, olaylara ve olgulara yaklaşım tarzı kendine özgü idi ve bu özgünlük tartışmacılığı da içeriyordu. Müstear isimlerin hakim olduğu dergide Yaşar Kaplan’ı, Zeytin RefrefKevser ElginYasir Kaplan olarak görmek mümkündü. Başka müstearlar da vardı.

İlk öyküsü “İlgi”yi Aylık Dergi’de yayımlamış bir yazar olarak biliyorum ki kendi yazar ve şairlerini yetiştirme çabası içinde idi Aylık Dergi. Dergide çok imza görsek de bu imzalar arasında müstearlar öne çıkıyordu. Dergiden bugüne kimler kalmış, bu yazıdan ve kapaklarından çıkarabilirsiniz.

Devamı: http://www.dunyabizim.com/dergi/27860/edebiyat-tarihine-bir-dipnot-aylik-dergi-siir-ozel-sayisi

Bu haber toplam 1466 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Yavuz Bülent Bakiler, son yolculuğuna uğurlandı30 Eylül 2025 Salı 08:37
  • Güz Sonatı29 Eylül 2025 Pazartesi 13:14
  • Fatma Gülşen Koçak Hz Hatice’yi Anlattı23 Eylül 2025 Salı 11:20
  • Bursa: Şiir Şehir17 Eylül 2025 Çarşamba 12:09
  • Selim Cerrah Cihannüma Genel Başkanı oldu16 Eylül 2025 Salı 13:43
  • Genç Birikim dergisinin Eylül 2025 (279'uncu) sayısı çıktı.15 Eylül 2025 Pazartesi 11:47
  • Kaybettiğimiz Meçhul; Kendimiz11 Eylül 2025 Perşembe 14:21
  • Yaşayan Dil-Yaşatan Dil11 Eylül 2025 Perşembe 12:08
  • Modern Dünya İnsanın Hikayesi: Yokuşa Akan Sular10 Eylül 2025 Çarşamba 13:39
  • Şiir Ezber mi Bozacak Rahatsız mı Edecek?08 Eylül 2025 Pazartesi 10:43
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim