• İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C

Ergün Yıldırım: İstanbul'u kurtaracak mimar: Kemaleddin Bey

Ergün Yıldırım: İstanbul'u kurtaracak mimar: Kemaleddin Bey
Osmanlı modernleşmesinin en görkemli eserlerinin başında gelir milli mimari. İslam mimari geleneğinin modern zamanlarda açılan ufku. Modern ve geleneğin mimari üzerindeki uzlaşısı ve yeni bir yolu.

Bu mimari yaklaşım, II. Abdülhamit döneminde, payitaht İstanbul'dan doğar. Alman Jasmund, Osmanlı modernleşmesi arayışına uygun bir şekilde bunun denemelerini yapar. Ancak asıl yenilikçi mimar, Ahmet Kemaleddin Bey'dir.

Mimar Kemaleddin, 1870 yılında İstanbul'da doğar. Hendese-i Mülkiyede okur. Buradan mezun olunca Jasmund'un yanında asistan olur. Ayrıca özel bürosunda da çalışmaya devam eder. Sonra mimarlık eğitimini ilerletmek amacıyla devlet tarafından Berlin'e gönderilir. Meşhur Charlottenburg Teknik Okulunda, üç yıl boyunca eğitim alır. İstanbul'a döner. Harbiye Nezaretinde çalışmaya başlar. Arkasından Evkaf Nezaretinde göreve gelir. Artık çok yoğun bir çalışma temposu içerisindedir. Hendese-i Mülkiyede dersler verir ve özel bürosunda çalışmalarını yürütür.

Kemaleddin Bey, 1900'ların başında milli mimarinin temellerini sabırla, gayretle ve azimle atmaya başlar. Gazi Osman Paşa ve Ahmed Cevad Paşa türbelerini inşa eder. Bunları klasik Osmanlı mimarisini modern açılımlarla yapılandırarak gerçekleştirir. Konaklar, çeşmeler, yalılar inşa ederek milli mimari ile İstanbul, Osmanlı tarzıyla modernleşir. Derslerinde de bu bakış açısını işler. Öğrencilerinden S. Çetintaş anlatıyor: " Kemaleddin bu dersle talebesine tam bir bilgi ve salahiyetle, gerek geçmişteki, gerek geçerdeki bütün önemli dünya mimarisini ayrı ayrı hususiyetleriyle izah eder ve bunlar yanında Türk mimarisinin hususiyetlerini de canlandırarak açık ve vazıh bir mukayese çabası yaratırdı".

Devamı: https://www.star.com.tr/yazar/istanbulu-kurtaracak-mimar-kemaleddin-bey-yazi-1857050/

Bu haber toplam 217 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim