• İstanbul 14 °C
  • Ankara 14 °C

Ergün Yıldırım: Nasreddin: Robinsonlar ve Cumalar

Ergün Yıldırım: Nasreddin: Robinsonlar ve Cumalar

Nasreddin romanı Türkiye'yi anlatıyor. Anadolu toplumunu. Onun bugünü ve dününü. İç içe geçen zamanlarını. Realite ve metafiziğini. Bu toplumu zaman çeşitlilikleriyle anlatan nadir eserlerden. Roman, bu topluma ayna. Ayna, aynen yansıtmıyor. Aynada başka aynalara uzanıyor. İnsanı aynalar içinde, kendisini farklı biçimlerde seyretmesini sağlıyor. Hikâye Nasreddin hikâyesi değil sadece. Nas'ın Nasreddin olma hikâyesi. Aslında hepimizin hikâyesi. Anadolu'daki toplumumuzun bin yıllık ve hatta daha ötesine uzanan hikâyesinin günümüzle hemhal olan halleri.

Cem Sancar'ın Nasreddin romanından bahsediyorum. Edebiyat sosyolojiyle, psikolojiyle, metafizikle, tarihle dans ediyor. Taşrada, İstanbul düşüyle tutuşan bir gençtir Nas. Aslında Cuma. İstanbul'da ise Beyaz Türk mahallesine düşer. Aslında onlar da Robinson. Türkiye iki yüzyıldır bu iki mahalle, bu iki tür, bu iki kabile, bu iki cemaatle yaşıyor. Robinsonlar Taksimde yaşar, Kadıköy'de yaşar; lüks veya kadim mahallede yaşayan kabiledir onlar. Fakat moderndirler. Modernleşmeyle doğmuşlar. Bir ehli modernler aşireti.

Devamı: https://www.star.com.tr/yazar/nasreddin-robinsonlar-ve-cumalar-yazi-1862682/

Bu haber toplam 127 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim