• İstanbul 18 °C
  • Ankara 24 °C

Necip Tosun: "Edebiyatımızın önemli sorunlarından biri adaletli eleştirinin yapılmamasıdır”

Necip Tosun: "Edebiyatımızın önemli sorunlarından biri adaletli eleştirinin yapılmamasıdır”
Öykü, deneme, inceleme ve eleştiri yazarı Necip Tosun, Türkiye Yazarlar Birliği’nde düzenlenen "Kırklar Meclisi Edebiyat ve Hayat Söyleşileri”nde konuştu.

20 Mayıs 2023 tarihinde TYB Mehmet Âkif Divanında gerçekleşen, Necip Tosun’un okuyucuları, arkadaşları ve dostlarının da büyük ilği gösterdikleri programı şair, eleştirmen Osman Özbahçe yönetti.

Konuşmasında “yazma ve okuma” tecrübeleri paylaşan Tosun, “Edebiyat hayatım boyunca hep bir disiplinle okuma-yazma çabası içinde oldum. İnsanın duygu ve düşüncelerini ifade edebilmesi için kelimelere ihtiyacı var. Yani yazarlığın ilk şartı kelime hazinesidir. Bunun için de okumak, nitelikli okumalar yapmak gerçekten çok önemli. Ayrıca rastgele kitap okumam. Okuduklarımız, yazarlığımıza katkıda bulunacak, geliştirecek kitaplar olmalı. Hep bir yazar okuması yaparım. Bir başka deyişle öykülerimi, yazacağım kitapları besleyecek kitaplar okurum.” dedi.

Öykünün nitelikli eleştiri ve kuram yazılarıyla desteklenmesi gerektiğini ifade eden Tosun, “Edebiyat tarihine baktığımızda iyi romancılığı ve öykücülüğünün yanında Virginia Woolf döneminin en büyük eleştirmenlerinden biriydi. Eleştirmenlerin ortak görüşü Woolf eğer hiç roman-öykü yazmamış olsaydı bile sadece bu eleştiri yazılarıyla edebiyat dünyasında var olacaktı.  Biz de ise hem ürün hem de eleştiri yazılarının en iyi örneklerini veren yazarlar olarak Ahmet Hamdi Tanpınar, Sezai Karakoç, Rasim Özdenören,  Selim İleri ve Ahmet Oktay’ı, sayabiliriz.” diye konuştu.

Genç yazarlara tavsiyelerde de bulunan yazar Necip Tosun, ‘Yazarlık yolunda tavsiyem günlük tutmaları, yazmayı her gün devam ettirmeleri ve alışkanlık haline getirmeleri gerek. Ben de uzun yıllar günlük tutum, büyük yazarların çoğu  günlüklerden edebiyata geçiş yapmışlardır.” dedi.

Tosun sözlerini şöyle sürdürdü: Türkiye’de edebiyat alanında ki en büyük problemin eleştiri kurumunda olduğunu düşünüyorum. Türk edebiyatında taşlar yerli yerine oturmamışsa, Türk eleştirmelerin adaletli, edebiyatın temel kriter olduğu bir yöntem geliştirememiş olmalarından kaynaklandığını düşünüyorum. Siyasi, ideolojik bakış elbette hayatın her alanına yansır. Elbette edebiyatımıza da yansır. Buna hiçbir itirazım yok.  Ama, Ahmet Mithat Efendi’ye yönelik  “Bu dam Abdülhamit’i desteklemiş. Bu adamın tek doğrusu var” gibi eleştirileri doğru bulmuyorum. Bana göre, Balzac kadar iyi bir hikaye anlatıcısı olan  Ahmet Mithat Efendi’yi bu sebeplerle uzun süre edebiyat dışında tutmaya çalışmak doğru değil. Benim itirazım bunadır.”

Programın sonunda, TYB kurucu ve şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, Necip Tosun’a günün anısına berat takdim etti. Söyleşi toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Necip Tosun “Ankara ve edebiyat mahfilleri, öykü ve öykü eleştirisi, edebiyat ve ideoloji, günümüz öyküsü, edebiyat ve adanmışlık, Doğu’nun Hikâye Kuramı-Modern Öykü Kuramı” konularında önemli açıklamalarda bulundu.

Mahmut Erdemir

img_2471.jpgimg_2444.jpgimg_2452.jpgimg_2479-001.jpgimg_2490.jpg

Bu haber toplam 509 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim